Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krvava velika noč v Šrilanki

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 04. 2019 / 07:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.04.2019 / 10:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Krvava velika noč v Šrilanki

Na velikonočno nedeljo je Šrilanko pretresla vrsta eksplozij, v terorističnih napadih je umrlo okoli tristo ljudi.

Šrilanko je na letošnjo velikonočno nedeljo pretresla vrsta eksplozij po državi, ki jih tamkajšnje oblasti obravnavajo kot teroristični napad. Tarče napadov so bile tri katoliške cerkve, stolna cerkev sv. Antona v šrilanški prestolnici Kolombo, cerkev sv. Sebastijana v Negombu in cerkev v Batticaloi na vzhodu Šrilanke, ter štirje hoteli. V eksplozijah je življenje izgubilo skoraj tristo ljudi, po trenutnih ocenah je mrtvih že več okoli 300 žrtev napadov, več kot 500 pa je ranjenih, mnogi med njimi so še vedno v kritičnem stanju. Kot poroča Radio Ognjišče, je med žrtvami po doslej znanih podatkih tudi 35 tujcev, med katerimi pa ni Slovencev.

Teroristične napade izvedli islamski skrajneži

Po navedbah šrilanške vlade je za napade odgovorna skrajniška islamistična skupina NTJ, ki je povezana z lanskim uničevanjem budističnih kipov v Šrilanki. Napade naj bi izvedli samomorilski atentatorji. Vlada preiskuje, ali je skupina deležna tudi mednarodne podpore. Policija je v povezavi z napadi aretirala 24 ljudi, pristojne službe pa so bile v preteklih dneh že seznanjene z načrti omenjene skupine. Po navedbah vlade bodo v državi v prihodnje onemogočili delovanje vseh skrajniških skupin, oblasti pa so uvedle tudi policijsko uro.

Papež Frančišek izrazil bližino krščanskim skupnostim v Šrilanki

Teroristične napade na velikonočno nedeljo je obsodil ves svet. Nanje se je odzval tudi papež Frančišek, ki je že nekaj ur po krvavih dogodkih dejal: »Z žalostjo in bolečino sem prejel novico o hudih atentatih, ki so prav danes, na veliko noč, prinesli žalovanje in bolečino v nekatere cerkve ter druge kraje v Šrilanki. Izraziti želim bližino krščanskim skupnostim, ki so bile prizadete, ko so bile zbrane med molitvijo, in vsem žrtvam tako krutega nasilja. Gospodu izročam vse, ki so tako tragično umrli, ter molim za ranjene in vse, ki trpijo zaradi tega dramatičnega dogodka.«

Glavni tajnik Ekumenskega sveta Cerkva, Olav Fykse Tveit, je zagotovil »našo globoko občuteno molitev za žrtve in sočutje z vsemi, ki so v teh grozljivih nasilnih dejanjih izgubili svoje bližnje«. Napadi na cerkve so napadi na verski mir in sožitje, na družbeno in kulturno tkivo naroda, ki se je dolga leta boril, da bi »ob vsej različnosti ohranil načela verskega sožitja«, je zapisal Tveit in posebej obsodil napad na stolno cerkev sv. Antona v Kolombu, ki jo državljani različnih veroizpovedi globoko cenijo. Tovrstna nasilna dejanja spodkopavajo svetost življenja in v številnih ozirih pomenijo »bogokletje«. Toda nasilje ne sme sprožiti novega nasilja, meni glavni tajnik Ekumenskega sveta Cerkva: »V duhu Kristusove ljubezni smo na današnji velikonočni praznik prepričani, da nasilje, sovraštvo in smrt ne bodo imeli zadnje besede.«

Šrilanški nadškof pozval k darovanju krvi za ranjene

Nadškof šrilanške prestolnice Kolombo, kardinal Malcolm Ranjith, je po atentatih na cerkve in hotele v državi izrazil sožalje vsem žrtvam in njihovim svojcem ter povabil k molitvi za Šrilanko. Pozval je tudi k darovanju krvi za ranjene, zdravnike pa, naj kljub prazniku odidejo v službo in rešijo vsaj eno življenje.

V večinsko budistični Šrilanki katoličani predstavljajo okoli 6 % celotnega prebivalstva.

Vir: Radio Ognjišče / kath.net / Kathpress
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh