Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kuba: Ljudje stopili na ulice, kakšen bo odziv oblasti?

Za vas piše:
Rok Blažič
Objava: 13. 07. 2021 / 18:22
Oznake: Politika, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.07.2021 / 22:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kuba: Ljudje stopili na ulice, kakšen bo odziv oblasti?
Utrip s Havane na veliki petek. FOTO: Reuters

Kuba: Ljudje stopili na ulice, kakšen bo odziv oblasti?

11. julija so na Kubi izbruhnili protesti, ki so se s pomočjo družbenih omrežij hitro razširili po vsem otoku. Ljudje so odkrito klicali h koncu režima, kar je bilo še pred kratkim nepredstavljivo, in vzklikali “Ni nas strah”.

Namesto starega slogana revolucije “Patria o muerte!”, “Domovina ali smrt”, so skandirali “Patria y vida!”, “Domovina in življenje”. V kraju Bejucal južno od Havane je protestnike blagoslovila podoba Device iz El Cobre, glavnega Marijinega svetišča na otoku.

Protesti so izbruhnili spontano

Slovenec, ki živi na Kubi, a ne želi biti imenovan, nam je zaupal, da protesti niso koordinirani, ampak so izbruhnili spontano, ker so ljudje izgubili potrpljenje z oblastjo: “Vidimo ljudi, ki se brezskrbno snemajo po telefonu med protesti, pa bi morali vedeti, da se bodo naslednji dan lahko znašli v zaporu.” Gre za prvi večji protest po letu 1994, ko je med veliko gospodarsko krizo med ljudi na slavni aveniji Malecón stopil sam Fidel Castro, pomiril množico in kasneje dopustil množični beg v ZDA. Toda nedeljski protesti so dosegli veliko večje razsežnosti, saj so izbruhnili po vsej državi. Predsednik Miguel Diaz-Canel, ki je oblast prevzel od Fidelovega brata Raula, je v nagovoru deloval veliko manj prepričljivo kot oče kubanske revolucije. Dejal je, da so ulice last “revolucionarjev” in hkrati zagrozil s posredovanjem vojske proti “ameriškim plačancem”, kot je označil na tisoče protestnikov.

Zakaj so ljudje na ulicah?

Razlogov za upor je veliko. "V državi vlada hudo pomanjkanje hrane, zdravil in nafte, zaradi slednjega prihaja do izpadov elektrike, ki trajajo tudi do 12 ur." Številni opozarjajo, da je prišlo do zloma zdravstvenega sistema, ki je do sedaj veljal za ponos karibskega “socialističnega raja”, saj Kuba še vedno “izvaža” zdravnike v bratske države.

Skokovito se povečujejo okužbe s koronavirusom (skoraj 7000 dnevnih okužb), predvsem v okolici letovišča Varadero, kamor množično prihajajo turisti iz Rusije. 

Zaradi izpada turizma v zadnjem letu in slabe letine sladkornega trsa država težko pride do deviz, s katerimi bi lahko uvozila dovolj hrane, saj kljub obilici pridelovalne zemlje nima samozadostne pridelave. Zlomil se je tudi sistem razdeljevanja hrane na karte, ki je velikokrat končala na črnem trgu. Prebivalci, ki imajo dohodek samo v lokalni valuti, nimajo dostopa do nekoliko bolje založenih trgovin, kjer se lahko kupuje le s tujimi valutami - te so bile tako tudi med prvimi tarčami protestnikov. Nekoliko lažje je tistim, ki jim denar pošiljajo sorodniki iz ZDA ali Evrope, čeprav je zaradi embarga to zelo oteženo.

Papež Benedikt XVI. je Kubo obiskal leta 2012. FOTO: Reuters

Omejena komunikacijska sredstva

Oblast je omejila dostop do interneta oz. do družbenih omrežij, prihaja tudi do prekinitev mobilnega signala. Ulice je napolnila policija, aretiranih naj bi bilo okoli sto ljudi, med njimi sta po poročanju agencije Aciprensa bila tudi duhovnik in semeniščnik.

Naš vir opozarja: Režim ima milijon oboroženih pripadnikov proti desetim milijonom prebivalcev, ki jih želi prikazati kot ameriške plačance, v resnici pa gre za obubožane ljudi.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh