Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kubanska disidentka zahteva odpoved papeževega obiska

Objava: 24. 01. 2012 / 08:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kubanska disidentka zahteva odpoved papeževega obiska

Kritika programa, ki ne predvideva pogovorov s kubansko opozicijo.

Smrt kubanskega disidenta Wilmana Villarja, ki je umrl zaradi posledic gladovne stavke, je le nekaj tednov pred obiskom papeža Benedikta XVI. na Kubi sprožila val protestov pri kritikih tamkajšnjega režima. Organizacija za zaščito človekovih pravic ‘Ženske v belem’ socialistični vladi predsednika države Raula Castra očita, da je Villarja ‘umoril’, ker je nenhno zavračal pogovor z njim.


Nekdanja politična zapornica Martha Beatriz Roque je v pogovoru za mehiški časnik ‘El Universal’ pozvala papeža Benedikta XVI., naj odpove svoj obisk v tej karibski državi, ki je predviden ob koncu letošnjega marca.

Roqueova, ki živi v izgnanstvu v Španiji, je kritično ocenila poslabšanje položaja glede zaščite človekovih pravic na Kubi. Program papeževega obiska ne predvideva pogovorov s kubansko opozicijo. Po mnenju Roqueove se je katoliška Cerkev sprijaznila s sistemom. Po drugi strani organizacija za zaščito človekovih pravic ‘Ženske v belem’ pozdravlja papežev obisk na tem delu zemeljske oble.

Kot so ob koncu tedna poročali mediji, je kubanski kritik režima Wilman Villar umrl minuli četrtek za posledicami petdesetdneve gladovne stavke. Benedikt XVI. bo karibski otok obiskal med 26. in 28. marcem letos. Uradni povod za obisk je štiristoletnica najdbe slike ‘Usmiljene Device iz Cobre’. Kuba je svoj prvi in doslej edini obisk papeža doživela januarja 1998, ko je otok v Karibskem morju obiskal Janez Pavel II. (1978-2005).

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh