Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kulisne jaslice češkega jasličarja na Brezjah

Za vas piše:
M. M.
Objava: 23. 12. 2021 / 09:52
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 23.12.2021 / 10:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kulisne jaslice češkega jasličarja na Brezjah
FOTO: Spletna stran Marije Pomagaj Brezje

Kulisne jaslice češkega jasličarja na Brezjah

Na trgu pred baziliko Marije Pomagaj so letos postavili kulisne jaslice Pavla Pecina s Češke. Poznani češki jasličar jih je pripravil prav posebej za Slovensko Marijino narodno svetišče.

Izdelovanje papirnatih jaslic ima na Češkem dolgo tradicijo. Eden od najbolj poznanih sodobnih ustvarjalcev je Pavel Pecina, ki papirnate jaslice ustvarja od leta 2009.

Spomini na otroške jaslice

Nekatere njihove kompozicije temeljijo na domišljiji, niso postavljene v določeno pokrajino, druge scene pa temeljijo na določenih mestih. »Na Pavla Pecino vplivajo predvsem otroški spomini na papirnate jaslice s podeželskim vzdušjem in barvito obdelavo rokodelskih poklicev Jiříja Škopeka, domiselne sestavljanke Vojtěcha Kubašte ter priljubljene ilustracije Josefa Lade in Mikoláša Alša ali impresivne gibljive jaslice,« je povedala direktorica Romarskega urada Brezje dr. Andreja Eržen Firšt.

FOTO: Spletna stran Marije Pomagaj Brezje

Posebej za Marijino svetišče na Brezjah

Jaslice pred baziliko Marije Pomagaj je Pavel Pecina pripravil posebej za Slovensko Marijino narodno svetišče. »Po dogovoru z rektorjem svetišča, p. Robertom Bahčičem, je v večji format in za zunanjo uporabo prestavil papirnate jaslice, ki upodabljajo zimsko pokrajino z liki, oblečenimi v tradicionalna oblačila.«



Kupi v trgovini

Božična zgodba (tv)
Za otroke
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh