Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kurentovanje na Ptuju tudi letos virtualno

Za vas piše:
T. M.
Objava: 24. 01. 2022 / 10:49
Oznake: Kultura, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.01.2022 / 10:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kurentovanje na Ptuju tudi letos virtualno
Letošnje kurentovanje bo k ohranjanju tradicije nagovarjalo predvsem preko digitalnih vsebin. FOTO: Tatjana Splichal

Kurentovanje na Ptuju tudi letos virtualno

Tudi letošnje, že 62. kurentovanje, bo namesto tradicionalnega programa, ki je na Ptuj vsako leto privabil večtisočglavo množico, potekalo virtualno.

Kurentovanje se pričenja s Kurentovim skokom 2. februarja, osrednji program pa bo potekal od 19. februarja do 1. marca 2022.

»Zvesti tradiciji, zazrti v prihodnost« 

Zavod za turizem Ptuj virtualni program letošnjega kurentovanja snuje pod sloganom »Zvesti tradiciji, zazrti v prihodnost«. Raznolike vsebine lahko spremljate na družbenih kanalih Kurentovanje in Visit Ptuj ter na prenovljeni spletni strani Kurentovanje

Številni dogodki 

Izstopajoči dogodki letošnjega kurentovanja bodo »tradicionalna predaja oblasti med županjo in princem karnevala, izvedba Ex-Tempore, ponovno bo izveden izbor za naj pustni krof, izbor za naj pustno okrasitev, digitalna predstavitev etnografskih likov in mask, predstavitev novega letnika Mistika z Zvezo društev kurentov Ptuj, v sodelovanju s Filatelističnim društvom Ptuj pa bo izdana nova znamka,« so zapisali na uradni spletni strani Mednarodnega pustnega festivala. 

V preteklih letih smo s skupnimi močmi izpeljali izjemne dogodke, ki so z nepozabnim jubilejnim 60. kurentovanjem dosegli enega vrhuncev. Festivalsko prireditvena industrija je že dve leti ena največjih žrtev pandemije in nanjo vezanih omejitev na kulturno-turističnem področju. Ta nezavidljiva situacija pa bo tudi priložnost, da še bolj ponotranjimo plemenito poslanstvo in lik kurenta, ki po ljudskem verovanju odganja vse slabo in prinaša srečo ter zadovoljstvo in je tudi eden od simbolov slovenske identitete, vpisan v UNESCO v Register nesnovne kulturne dediščine. (Branko Brumen, predsednik Kurentovanja in generalni sekretar FECC)

Letošnje novosti so še »digitalno pustno turistično vodenje po Ptuju, v ptujskem kinu pa bo v sodelovanju s Televizijo Maribor in Mestnim kinom Ptuj potekal ogled filma Čas kurentov, avtorice Tanje Kranjec.« Ob podpori Knjižnice Ivana Potrča in Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož organizatorji pripravljajo tudi pustne ustvarjalnice z izobraževalno noto za otroke.


Kupi v trgovini

Mož neuklonljivih ramen
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh