Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dražen Kutleša novi zagrebški nadškof koadjutor

Za vas pišejo:
M. P., M.M.Š.
Objava: 14. 02. 2023 / 13:22
Oznake: Svet, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.02.2023 / 20:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dražen Kutleša novi zagrebški nadškof koadjutor
Novi zagrebški nadškof koadjutor Dražen Kutleša ima doktorat iz kanonskega prava. FOTO: Vatican Media

Dražen Kutleša novi zagrebški nadškof koadjutor

Apostolska nunciatura na Hrvaškem je 14. februarja sporočila, da je papež Frančišek za zagrebškega nadškofa koadjutorja, ki bo po upokojitvi nasledil kardinala Josipa Bozanića, imenoval 54-letnega Dražena Kutlešo, dosedanjega splitsko-makarskega nadškofa.

Upokojeni zadarski nadškof Želimir Puljić pa je bil imenovan za apostolskega upravitelja splitsko-makarske nadškofije. Dražen Kutleša ima doktorat iz kanonskega prava, trenutno pa je tudi predsednik Hrvaške škofovske konference.

Kratek življenjepis

Dražen Kutleša se je rodil 25. septembra 1968 v Tomislavgradu, nekdaj znanem kot Duvno, v Bosni in Hercegovini. Mašniško posvečenje je prejel leta 1993. Po posvečenju je sprva deloval v pastorali v domači škofiji Mostar-Duvno, kjer je bil tesen sodelavec takratnega škofa Ratka Perića. Leta 1995 se je vpisal na podiplomski študij kanonskega prava na Papeški univerzi »Urbaniana« v Rimu, kjer je leta 1997 magistriral in leta 2001 doktoriral.

Za škofovsko geslo je izbral besede iz Psalma 31: »Vate, Gospod, zaupam!«

Od leta 2006 je bil dejaven v Vatikanu, najprej kot sodelavec kongregacije za škofe, nato pri kongregaciji za bogoslužje in kongregaciji za zadeve svetnikov. Papež Benedikt XVI. ga je leta 2011 imenoval za soupravitelja in leto dni pozneje za škofa Poreča in Pule. Škofovsko posvečenje je prejel 10. decembra 2011 v stolnici Marijinega vnebovzetja (Evfrazijevi baziliki) v Poreču. Za škofovsko geslo je izbral besede iz Psalma 31: »Vate, Gospod, zaupam!«

Dražen Kutleša bo po upokojitvi kardinala Josipa Bozanića tega nasledil na položaju zagrebškega ordinarija. FOTO: Vatican Media

Leta 2020 je papež Frančišek Kutlešo imenoval za koadjutorja obolelega nadškofa Marina Barišića v splitski nadškofiji. Ta sprememba je bila za opazovalce precejšnje presenečenje, saj je Kutleša že takrat veljal za logičnega naslednika kardinala Bozanića v Zagrebu. Po Barišićevi upokojitvi je bil Kutleša od maja 2022 splitsko-makarski nadškof. Konec lanskega oktobra so ga hrvaški škofje izvolili za svojega predsednika. Dražen Kutleša je tudi član vatikanskega dikasterija za škofe.

Nalaganje
Nazaj na vrh