Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dražen Kutleša je novi splitski nadškof

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 17. 05. 2022 / 09:25
Oznake: Cerkev, Svet, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2022 / 09:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dražen Kutleša je novi splitski nadškof
Dražen Kutleša, novi nadškof Splita in Makarske. FOTO: Vatican Media

Dražen Kutleša je novi splitski nadškof

Papež Frančišek je sprejel odstop splitskega nadškofa, 75-letnega Marina Barišića, iz Vatikana pa so minuli konec tedna potrdili, da bo upokojenega nadškofa na tem položaju nasledil dosedanji soupravitelj nadškofije, 53-letni Dražen Kutleša.

Sveti oče je Kutlešo že julija 2020 imenoval za soupravitelja nadškofije Split-Makarska. Kutleša je v tem obdobju dejansko že vodil posle nadškofije in bil v veliko oporo nadškofu Barišiću.

Dražen Kutleša se je rodil leta 1968, mašniško posvečenje je prejel leta 1993. Po posvečenju je sprva deloval v pastorali v škofiji Mostar-Duvno v Bosni in Hercegovini, od leta 2006 pa v Vatikanu, najprej kot sodelavec kongregacije za škofe, nato pri kongregaciji za bogoslužje in kongregaciji za zadeve svetnikov. Papež Benedikt XVI. ga je leta 2011 imenoval za soupravitelja in leto dni pozneje za škofa Poreča in Pule.

Upokojeni splitski nadškof Marin Barišić. FOTO: Vatican Media

Med slovesnim prevzemom nadškofijskega sedeža minuli konec tedna je novi nadškof v nagovoru poudaril, kako je v splitsko-makarsko nadškofijo prišel kot »oče, ki ga je poslal Oče družine, da skrbi za Njegovo družino«, poroča spletni portal IKA. Ko je imel pred očmi zgled dobrega pastirja, ki ni prišel, da bi mu služili, ampak da bi služil in dal svoje življenje za svoje ovce, je Kutleša pojasnil, da na vodstveni položaj prihaja v služenju in da želi skupaj z verniki graditi občestvo.

Nadškof Kutleša se je svojemu predhodniku zahvalil, da ga je sprejel kot sina in ga velikodušno uvedel v življenje nadškofije.

Nadškofu Barišiću se je zahvalil za dolgoletno vodenje splitsko-makarske nadškofije, izrekel pa mu je tudi osebno zahvalo, da ga je nadškof »sprejel kot sina in me velikodušno uvedel v življenje nadškofije«.

Split je najstarejši hrvaški škofijski sedež. Z nekaterimi ozemeljskimi spremembami obstaja že od 4. stoletja, še v 19. stoletju pa je bil sedež primasa Dalmacije in Hrvaške.

Nalaganje
Nazaj na vrh