Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ministrica pri Slovencih v Zadru in Splitu

Za vas piše:
M. M.
Objava: 27. 11. 2021 / 13:49
Oznake: Odnosi
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.11.2021 / 14:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ministrica pri Slovencih v Zadru in Splitu
Ministrica na gala koncertu ob 25. obletnici pevskega zbora Slovenskega kulturnega društva Triglav. FOTO: USZS

Ministrica pri Slovencih v Zadru in Splitu

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je ta konec tedna na obisku pri rojakih v Dalmaciji in v Črni Gori. Prvi dan je obiskala Slovence, ki živijo in delujejo v Zadru in Splitu.

Ministrica se je v Zadru srečala s predsednico in članicama Slovenskega društva Lipa. Društvo, ki po številu članov sicer sodi med manjša slovenska društva na Hrvaškem, je aktivno predvsem na kulturnem področju, so zapisali v njenem uradu.

Pogrešajo pouk slovenščine

V društvu so znani po organizaciji likovnih kolonij, ki vsako leto združuje predvsem ljubiteljske slikarje iz Slovenije in Hrvaške. Aktivno sodelujejo na vsakoletnem dogodku »Dnevi kulturne raznolikosti«, ki ga pripravlja mesto Zadar. Redno organizirajo prireditve ob dnevu človekovih pravic in Prešernovem dnevu, izdajajo knjige ter na različne načine ohranjajo slovensko srce in slovensko besedo v tem dalmatinskem mestu. Izpostavili so, da jim v zadnjem času še posebej manjka pouk slovenščine, saj želijo prenašati in krepiti znanje slovenskega jezika tudi med najmlajšimi.


Bogata dejavnost Triglava 

Ministrica je obisk nadaljevala v Splitu pri Slovenskem kulturnem društvu Triglav. Predstavili so ji bogato dejavnost najstarejšega in največjega društva v Dalmaciji, ki bo prihodnje leto obeležilo 30-letnico delovanja. Zelo ponosni so na čipkarsko sekcijo, ki izdeluje prave idrijske čipke, njihove umetelne izdelke pa je mogoče najti marsikje; med drugim so njihove čipke vtkane v prt, ki je bil podarjen papežu Frančišku, in v prt, ki krasi oltar v baziliki na Brezjah. Imajo tudi planinsko sekcijo in izdajajo časopis Planika. Člani delujejo tudi v okviru likovne in dramsko-recitacijske sekcije, že 25 let pa prepevajo v pevskem zboru, ki je lepo obletnico obeležil prav s slavnostnim koncertom, so sporočili iz urada ministrice.

 Ministrica in vodstvo z vodstvom Slovenskega kulturnega društva Triglav iz Splita. FOTO: USZS

Danes se ministrica mudi na obisku pri Slovencih v Dubrovniku in Podgorici.



Kupi v trgovini

Povojni Slovenci v Argentini
Zgodovina
30,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh