Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kvatrnica na Mirenskem Gradu: Bog na ruševinah gradi novo Cerkev

Za vas piše:
Janja Završnik
Objava: 26. 09. 2023 / 15:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.09.2023 / 14:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kvatrnica na Mirenskem Gradu: Bog na ruševinah gradi novo Cerkev
Molitev na vrhu prenovljenih svetih stopnic. FOTO: Miha Kopač

Kvatrnica na Mirenskem Gradu: Bog na ruševinah gradi novo Cerkev

Na Mirenskem Gradu so pretekli konec tedna, od 22. do 24. septembra 2023, praznovali glavni praznik na jesenske kvatre – kvatrnico. Praznik sovpada z godom Žalostne Matere božje, ki je zavetnica romarskega svetišča.

Tudi letos je bila v središču praznovanja prošnja za prenovo Cerkve na Slovenskem.

V petek so vernike spodbudili k postu, zvečer pa molili križev pot, ki so ga sklenili na prenovljenih svetih stopnicah. V soboto zvečer je sveto mašo daroval lazarist dr. Peter Žakelj.

Nedeljska slovesna maša. FOTO: Miha Kopač

V pridigi je osvetlil Marijin zgled vztrajanja pod križem in upanja, ko je vse izgubljeno. Nagovoril je: »Marijine sanje so se pod križem skoraj gotovo ustavile, njeni upi za ta svet pa so se eden za drugim rušili. Kaj naj bi ji ostalo v trenutku, ko se je zdel Bog tako zelo poražen? Po človeško je Jezusovo križanje popoln poraz, v božji luči pa začetek novega življenja. Bog iz porušenega templja gradi novo Cerkev.«

Okrasitev z ruševinami prejšnjih cerkva na Mirenskem Gradu. FOTO: Miha Kopač

Cerkev je danes v hudi krizi in je potrebna prenove. Prenavljamo lahko na dva načina; medtem ko je prvi nasilen in kričeč, je drugi usmerjen v notranjost. Z besedami Georgesa Bernanosa je poudaril: »Cerkev ne potrebuje reformatorjev, ampak svetnike.« Pot do svetosti je usmerjena navznoter: prenavljati sebe, ne drugih; na krivice opozarjati, vendar nositi, česar ne moremo spremeniti; nikoli prijeti za nasilje. »Sprejemati ponižanje in poraze, ohraniti vero v vstajenje, prinašati upanje, gledati v novo življenje z vero, da Bog dela vse novo, ne na silo, ampak z ljubeznijo. Božji ubožci ustvarjajo nov svet. To je križ čudaštva. Mati 'zločinca' je Božja mati.«

Po maši je sledila procesija z lučkami in petimi litanijami, nato pa molitveno bdenje do polnoči ob Žalostni Materi božji. Molitev so oblikovale družine z otroki, zakonski pari, študentje in mladi, ki živijo in se zbirajo na Mirenskem Gradu, skavtski steg Nova Gorica 1, člani župnijskih Karitas iz Mirna, Branika in Šempetra, člani Delavnice molitve in življenja, Marijine sestre, sestre usmiljenke, prostovoljci in zaposleni iz Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, skupnost lazaristov ter skupnost Betlehem. Prosili so za otroke in mlade, za ljudi v stiski, za Cerkev in živa občestva ter po molitvenih namenih s spletne strani Mirenski Grad.

Procesija z lučkami in petimi litanijami. FOTO: Miha Kopač

V nedeljo je slovesno sveto mašo ob somaševanju okoliških duhovnikov in bratov lazaristov daroval vizitator lazaristov dr. Robert Petkovšek. Poudaril je, da je kvatrnica praznik zahvale za letino in polne mize ter praznik zahvale ljudem, zaradi katerih življenje ni prazno. Ker prave zahvale brez kesanja ni, kvatrnice ne moremo ločiti od obžalovanja naših grehov. Romanje k Žalostni Materi božji ima zato tudi spokorniški značaj. Marija, ki je izkusila vso žalost in trpljenje, nam je blizu v naših stiskah, žalosti in hvaležnosti. Marija pred križem ni bežala. Bila je sočutna z Jezusom, zato se ob njenem sočutju raztapljata tudi naše trpljenje in žalost.

Kip Žalostne Matere božje. FOTO: Miha Kopač

Po maši je sledilo druženje in pogostitev, romarji pa so si v dvorani Gnidovčevega doma lahko ogledali razstavo fotografij Svet v luči Besede. Ustvarjalci del so skušali gledati na svet skozi Božjo besedo in v njem najti njen odsev. Nastale fotografije so podprli s svetopisemskimi citati. Ožji izbor fotografij oblikuje Vincencijev koledar, ki ga v jesenskih nedeljah ponujajo po slovenskih župnijah.

Marija, naša mati, naj skupaj s tabo vztrajno gradimo nov svet, novo življenje, novo Cerkev.

Kupi v trgovini

Novo
Klic
Za mladino
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh