Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kvatrnica na Mirenskem Gradu: Evharistija, vir prenove

Za vas piše:
Janja Završnik
Objava: 21. 09. 2021 / 09:55
Oznake: Dogodek, Praznik
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.09.2021 / 11:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kvatrnica na Mirenskem Gradu: Evharistija, vir prenove
Procesija z lučkami in petimi litanijami. FOTO: Danijel Olivo

Kvatrnica na Mirenskem Gradu: Evharistija, vir prenove

Pretekli konec tedna (od 17. do 19. septembra 2021) so na Mirenskem Gradu praznovali glavni romarski shod – kvatrnico. Praznik so obhajali kot prošnjo Žalostni Materi Božji za osebno prenovo in prenovo Cerkve na Slovenskem.

Praznik so na Mirenskem Gradu obhajali kot prošnjo Žalostni Materi Božji za osebno prenovo in prenovo Cerkve na Slovenskem. FOTO: Danijel Olivo

V petek so vernike spodbudili k postu, ki je temelj osebne duhovne rasti. V soboto zvečer je sveto mašo daroval lazarist Peter Žakelj. Navzoče je povabil k prenovi v luči križa in evharistije. Poudaril je, da je prenova osebne vere in naših občestev mogoča le tako, da vzljubimo križ, saj je samo pot križa pot do polnega življenja. Poleg zvestobe križu je temeljni vir prenove tudi življenje iz evharistije.

V soboto zvečer je sveto mašo daroval lazarist Peter Žakelj. Navzoče je povabil k prenovi v luči križa in evharistije. FOTO: Danijel Olivo

Evharistija, vir prenove našega življenja in prenove Cerkve

Marija je prva žena evharistije, saj je bila pod križem v polnosti deležna Jezusove daritve. Ker se je čutila obdarovana, se je tudi sama z veseljem podarjala. Vabi nas, naj jo v tej drži posnemamo. »Sveta maša je vedno povabilo k darovanju. Egoizem in elitizem nikakor ne gresta skupaj s sveto evharistijo. Sad vsake evharistije mora biti naše podarjanje. Tako bo evharistija vir prenove našega življenja in prenove Cerkve.« Pridigo v celoti preberite TUKAJ.

Procesiji z lučkami in petimi litanijami je sledilo molitveno bdenje ob kipu Žalostne Matere Božje. FOTO: Danijel Olivo

Procesija z lučkami in petimi litanijami

Sledila je procesija z lučkami in petimi litanijami, nato pa molitveno bdenje ob kipu Žalostne Matere Božje. Molitev so oblikovale družine z otroki, starši in zakonci, študentje iz Študentskega doma Vincencij, člani Delavnice molitve in življenja, Marijine sestre, sestre usmiljenke, zaposleni Dnevnega centra za brezdomce v Ljubljani in zaposleni Centra za družine Mirenski Grad, prostovoljci ter skupnost Betlehem. Prosili so za Cerkev, za živa občestva, za otroke, mlade in družine ter po molitvenih namenih s spletne strani Mirenski Grad. V ubrani molitvi je veliko vernikov, predvsem mladih, vztrajalo vse do polnoči.

Sodelovala je tudi Vokalna skupina Mirenski Grad. FOTO: Danijel Olivo

Daleč od oči, daleč od srca

V nedeljo je slovesno sveto mašo daroval škofov vikar za pastoralo Ervin Mozetič ob somaševanju okoliških duhovnikov. Tudi on je poudaril, da osebna prenova in prenova Cerkve brez rednega obhajanja evharistije ni mogoča. Z besedami ‘Daleč od oči, daleč od srca’ je povzel, da so naša prizadevanja za osebno in duhovno rast brez globokega odnosa do evharistije brezplodna.

V nedeljo je slovesno sveto mašo daroval škofov vikar za pastoralo Ervin Mozetič ob somaševanju okoliških duhovnikov. FOTO: Danijel Olivo

Zvestoba križu in redno obhajanje evharistije

Zvestoba križu in redno obhajanje evharistije naj bosta torej temelj naše notranje prenove in prenove Cerkve na Slovenskem. Naj nas v teh prizadevanjih spremlja zgled in priprošnja Žalostne Matere Božje.

Molitveno bdenje ob kipu Žalostne Matere Božje. FOTO: Danijel Olivo

Nalaganje
Nazaj na vrh