Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lahko Bog »vpelje v skušnjavo«?

Za vas piše:
Maksimilijan Matjaž
Objava: 06. 07. 2022 / 09:07
Oznake: Molitev, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.04.2024 / 11:39
Lahko Bog »vpelje v skušnjavo«?
Na vprašanje odgovarja celjski škof Maksimilijan Matjaž. FOTO: Tatjana Splichal

Lahko Bog »vpelje v skušnjavo«?

Vprašanje s. Mete: Pred kratkim sem se nekaj dni mudila v Italiji. Pri vsaki maši, v različnih škofijah, sem opazila, da pri molitvi očenaša ne rečejo več »in ne vpelji nas v skušnjavo«, temveč »in ne zapusti nas v skušnjavi«, kar se mi zdi zelo dobra sprememba, ki jo vsak lahko razume. Kolikor vem, je že pripravljenih nekaj predlogov. Zdi se mi čas, da se to spremeni, kajti verniki moramo razumeti, kar molimo z besedami. Ne moremo vsi prebrati obširnih teoloških razlag, da bi razumeli, kaj pomeni »ne vpelji nas v skušnjavo«, ko pa vemo, da Bog nikogar ne skuša. Zanima me, če lahko v bližnji prihodnosti tudi v Sloveniji dobimo spremenjeno besedilo.

Hvala za vaše vprašanje in spodbudo, da vztrajamo pri iskanju neke bolj ustrezne oblike naše osnovne molitve. Že pred nekaj leti je papež Frančišek opozoril, da prevod šeste prošnje v molitvi očenaša ni ustrezen, saj nas Bog, ki je ena sama dobrota in ljubezen, ne more voditi v skušnjavo. Res je težko ohraniti točen pomen originalnega grškega izraza, ki je v evangelijih, zato moderni prevodi tukaj nekoliko šepajo. A kakor koli se že razume besedilo, izključiti moramo, da je Bog protagonist skušnjav, ki pretijo človeku na poti. 

Ne smemo si predstavljati, da bi Bog pripravljal zasedo in svojim otrokom nastavljal vabe in pasti. To potrjuje že sv. Jakob, ki pravi, da »nihče, ki je preizkušan, naj ne govori: 'Bog me skuša.' Bog … ne skuša nikogar« (Jak 1,13). Takšna razlaga bi bila v nasprotju predvsem s samim besedilom v celoti in je daleč od podobe Boga, ki nam jo je razodel Jezus. Molitev očenaš se začne z besedo +Oče. Bog je Oče, ki svojim otrokom ne nastavlja pasti....

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh