Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Molitev na nogometnem igrišču je dovoljena!

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 06. 2022 / 00:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.06.2022 / 10:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Molitev na nogometnem igrišču je dovoljena!
Joseph Kennedy. FOTO: First Liberty Institute

Molitev na nogometnem igrišču je dovoljena!

Vrhovno sodišče v Združenih državah Amerike je v začetku tedna s šestimi glasovi proti trem odločilo v prid srednješolskemu nogometnemu trenerju v primeru prvega amandmaja glede njegove pravice do molitve na športnem igrišču.

Obe strani v sodnem primeru »Kennedy proti šolskemu okrožju Bremerton« sta trdili, da je tožba povezana z versko svobodo: nekdanji trener Joseph Kennedy je poudarjal svojo pravico do verske svobode, njegov nekdanji delodajalec, srednja šola Bremerton, pa se je skliceval na versko svobodo dijakov, poroča ameriški spletni portal CNA.

Trener naj ne bi molil na območju športnega igrišča, dokler so bili na njem še navzoči njegovi dijaki.

Joseph Kennedy, ki je dejaven kristjan, je izgubil službo nogometnega trenerja na državni šoli v Bremertonu v ameriški zvezni državi Washington, ker ni upošteval predpisa, da po tekmah ni bi smel moliti na območju športnega igrišča, dokler so na njem še navzoči njegovi dijaki. Vrhovno sodišče je odločilo, da je šolski okraj kršil Kennedyjeve pravice do svobode veroizpovedi in svobode govora.

»V tem primeru je vladni subjekt želel kaznovati posameznika zaradi kratkega, mirnega in osebnega verskega obreda, ki je dvojno zaščiten s klavzulo o svobodi veroizpovedi in svobodi govora iz prvega amandmaja,« je v mnenju sodišča zapisal sodnik Neil M. Gorsuch. »In edina smiselna utemeljitev, ki jo je vlada ponudila za svoj represivni ukrep, izhaja iz zmotnega mnenja, da je dolžna odkrivati in zatirati verske obrede, čeprav obenem dopušča primerljiv govor v posvetnem okolju. Ustava takšne diskriminacije niti ne predpisuje niti ne dopušča,« tako Gorsuch.

Verska svoboda trenerja postavljena nad versko svobodo njegovih dijakov igralcev?

Gorsuchu so se v mnenju pridružili sodniki John G. Roberts, Clarence Thomas, Samuel A. Alito in Amy Coney Barrett, v večini delov pa tudi Brett M. Kavanaugh. Sodnica Sonia Sotomayor je podala odklonilno mnenje, pridružila sta se ji sodnika Stephen G. Breyer in Elena Kagan. Trdili so, da so drugi sodniki versko svobodo trenerja postavili nad versko svobodo njegovih dijakov igralcev.

Zaščita pravice do delovanja v skladu z iskrenimi verskimi prepričanji

Kennedyjev primer sega v leto 2015, ko so mu v srednji šoli Bremerton odredili administrativni dopust, šola pa mu nato ni podaljšala pogodbe za naslednjo sezono. Kennedy je vložil tožbo, da bi zaščitil svojo pravico »do delovanja v skladu s svojimi iskrenimi verskimi prepričanji: s kratko zasebno zahvalno molitvijo ob zaključku nogometnih tekem srednje šole Bremerton«, kot je navedeno v njegovi vlogi.

Ali je Kennedy kot trener s svojimi dejanji pritiskal na učence, naj molijo?

V središču primera sta bili dve vprašanji, in sicer ali s svojo kratko in tiho molitvijo na javni šoli in v navzočnosti dijakov krši njihovo pravico do verske svobode, ter ali ob predpostavki, da je tovrstno izražanje vere zasebno in zaščiteno s klavzulo o svobodi govora in svobodi izražanja, šola vendarle mora ukrepati in njegovo ravnanje preprečiti.

Odvetnik, ki zastopa šolsko okrožje Bremerton, je pred sodiščem trdil, da je Kennedy kot trener s svojimi dejanji pritiskal na učence, naj molijo, čeprav v službenem času ne bi smel javno udejanjati svoje verske svobode.

Iskrena zahvala Bogu, »da je odgovoril na naše molitve in podpiral mojo družino v tej dolgi bitki«.

Po razsodbi vrhovnega sodišča so na šoli komentirali, kako bodo glede na odločitev sodišča »skupaj s svojimi odvetniki poskrbeli, da bo šolsko okrožje Bremerton ostalo prijazno in vključujoče okolje za vse učence, njihove družine in naše osebje,« kot so zapisali v izjavi za javnost. Veselijo se, so dodali, da se bo njihova šolska skupnost »po sedemletni pravni bitki naposled lahko osredinila na najpomembnejše: zagotavljanje najboljšega možnega izobraževanja našim otrokom«.

Na odločitev vrhovnega sodišča se je odzval tudi Joseph Kennedy, ki je zadovoljen, da se bo lahko »vrnil na igrišče s svojimi fanti«. Izrazil je hvaležnost vrhovnemu sodišču, svoji pravni ekipi in vsem, ki so mu med sodnim postopkom nudili podporo, ter se Bogu iskreno zahvalil, »da je odgovoril na naše molitve in podpiral mojo družino v tej dolgi bitki«.

Kennedyju tudi podpora ameriških škofov

Tudi Škofovska konferenca Združenih držav Amerike je v izjavi za javnost podprla trenerja Josepha Kennedyja. Newyorški kardinal Timothy Dolan, predsednik Odbora za versko svobodo pri škofovski konferenci, je v izjavi po razsodbi zapisal, da »se moramo vedno spominjati pomena molitve v življenju Američanov«. »Svoboda molitve je temeljnega pomena za moralno dolžnost, ki jo imajo vsi ljudje do resnice,« je izjavil Dolan. »Odločitev sodišča, da prepreči prisilni izgon prostovoljne molitve iz javnega življenja, je velika zmaga za vse Američane, ki želijo odkriti in živeti resnico.«

Kupi v trgovini

Športopedija
Za otroke
25,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh