Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Klavzula v Neymarjevi pogodbi: nagrajen, če molči o Jezusu

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 21. 09. 2021 / 05:05
Oznake: Cerkev, Šport, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.09.2021 / 22:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Klavzula v Neymarjevi pogodbi: nagrajen, če molči o Jezusu
Neymarjev beli naglavni trak z napisom »100 % Jezus« je bil dolgo del njegove garderobe. FOTO: Christianity Today

Klavzula v Neymarjevi pogodbi: nagrajen, če molči o Jezusu

Brazilski nogometni superzvezdnik Neymar ne taji, da je kristjan. Njegov beli naglavni trak z napisom »100 % Jezus« je bil dolgo del njegove garderobe.

Hkrati pa je oboje spodbudilo njegove delodajalce pri bajno bogatem francoskem prvaku Paris Saint-Germainu (PSG), da so v pogodbo z 29-letnim nekdanjim članom Barcelone (kluba je zamenjal leta 2017) zapisali tudi klavzulo, imenovano »etični bonus«, po kateri Neymarju v žep kapne še dodatnih 6,5 milijona evrov letno, če ne izvaja »javne politične ali verske propagande« ali če je prijazen, vljuden in spoštljiv do navijačev in jim je na voljo.

V lasti Katarcev

Poznavalci razmer se tovrstni klavzuli v Neymarjevi pogodbi niti ne čudijo pretirano vedoč, da je pariško moštvo v lasti katarskega investicijskega sklada QIA, ki ga je leta 2005 ustanovil nekdanji katarski emir Hamad bin Khalifa al-Thani. Na čelo kluba, na položaj predsednika, je postavil šejka Nasserja al-Khelaifija, ki je superzvezdniško igralsko zasedbo poleti popolnil še z argentinskim asom Lionelom Messijem, ki je ravno tako prišel iz Barcelone.

Življenje ima smisel le, če je naš najvišji ideal služiti Kristusu. (Neymar)

Odstranjen križ z Realovega grba

Ni pa šelestenje bankovcev z Arabskega polotoka prvič »premagalo« krščanstva v nogometu. Tako je španski velikan Real Madrid leta 2017 z emiratsko tvrdko Marka podpisal pogodbo o prodaji športnih oblačil z grbom madridskega kolektiva, toda z odstranjenim križem z vrha grba, da »zaradi kulturne občutljivosti« ne bi »razburjal lokalnih potrošnikov v državah Bližnjega vzhoda«, kot je potezo upravičeval podpredsednik Marke Khaled al-Mheiri.

Zahvala Bogu

Zgodba o Neymarjevem naglavnem traku z napisom »100 % Jezus« je že napol legenda in sega v njegovo otroštvo, ko je obiskoval cerkev v Sao Vicenteju in se kalil v mlajših selekcijah tamkajšnjega nogometnega kluba. Govorilo se je, da je Neymar naglavni trak nosil kot zahvalo Bogu, ker je bilo skoraj po čudežu urejeno nogometno igrišče v njegovem domačem kraju. Donacijo zanj je tedaj prispevala lokalna Evangeličanska cerkev.

Cerkvi podari 17 tisočakov letno

»Življenje ima smisel le, če je naš najvišji ideal služiti Kristusu,« je nekoč, ko mu po pogodbi še ni bilo treba molčati o veri in Bogu, javno dejal Neymar. Pastor baptistične cerkve Peniel v Sao Paulu Newton Lobato je pred časom razkril, da Neymar cerkvi v kraju, kjer je odraščal, vsako leto podari okrog 17.500 evrov. Neymarjev prestop iz Barcelone v PSG leta 2017, težak kar 222 milijonov evrov, je bil z naskokom rekorden v zgodovini nogometa.

Nalaganje
Nazaj na vrh