Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek se veseli dvojne nogometne zmage

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 07. 2021 / 13:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.07.2021 / 11:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek se veseli dvojne nogometne zmage
Argentinci so svojo zmago proti Braziliji obeležili tudi z video posnetkom, ki so ga objavili na družbenih omrežjih FOTO: YouTube/zajem zaslona

Papež Frančišek se veseli dvojne nogometne zmage

Argentina naslov južnoameriškega nogometnega prvaka slavi z video posnetkom, v katerem nastopa tudi sveti oče.

Znanega nogometnega navdušenca papeža Frančiška sta minuli konec tedna osrečili kar dve zmagi nacionalnih moštev, ki sta mu posebej pri srcu, poroča spletni poratl Vatican News. V Braziliji je domača enajsterica argentinskega papeža v južnoameriškem pokalu premagala gostiteljico, Italijani pa so v nedeljo zvečer po streljanju enajstmetrovk na londonskem Wembleyju premagali domačine Angleže in tako osvojili naslov evropskega nogometnega prvaka.

Dve finalni tekmi na dveh za nogometno zgodovino pomembnih stadionih: na brazilskem stadionu Maracana je Lionel Messi osvojil svoj prvi mednarodni naslov z argentinsko narodno reprezentanco. V finalu južnoameriškega pokala, Copa America, je Argentina premagala svojo pratekmico Brazilijo. Ali je bil papež v televizijskem prenosu deležen slavja po zmagi Argentine, iz Vatikana niso sporočili.

Papež je gotovo začutil vročico, ki jo je v Rimu povzročila zmaga italijanske enajsterice na londonskem Wembleyju.

Glasni in vzhičeni vzkliki rimskih navijačev

Gotovo pa je začutil vročico, ki jo je povzročila zmaga italijanske enajsterice na londonskem Wembleyju. Kajti okoli polnoči je bilo po uspešnem streljanju enajstmetrovk italijanskih nogometašev po vsem Rimu slišati avtomobilske hupe ter glasne in vzhičene vzklike navijačev. Tako je bilo tudi v rimski četrti Monte Mario, kjer stoji bolnišnica Gemelli.

Pred skoraj natančno sedmimi leti sta se v Rimu v prijateljski tekmi na čast papeža Frančiška soočili moštvi Argentine in Italije. Takrat je bil na nogometnem igrišču tudi Messi; kar se tiče italijanske reprezentance iz leta 2014, pa se je narodna enajsterica v tem času že skoraj v celoti zamenjala. Ko so člani obeh ekip takrat obiskali papeža Frančiška, so ob robu rimskega olimpijskega stadiona zasadili mlado oljko, ki jo je sveti oče pred tem blagoslovil. To še vedno majhno drevo je pozneje dobilo častni prostor v Vatikanskih vrtovih.

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin je papežu med avdienco 10. junija letos izročil kopijo evropskega nogometnega pokala FOTO: Vatican Media

V športu ne sme vladati denar

Papež je nekaj mesecev pred tem na svetovnem dnevu mladih v brazilskem Riu de Janeiru nalogo kristjanov in vesoljne Cerkve primerjal z nalogo nogometnega moštva: vedno znova je treba »trdo trenirati« in podobno kot Jezus »ne biti opazovalec, temveč dejavni udeleženec svetovne zgodovine«.

Frančišek tudi sicer na vseh avdiencah različnih nogometnih ekip vedno znova izkoristi priložnost in spominja, da v športu ne sme vladati denar. Ta lahko namreč vse »okuži«; nogomet potrebuje »športno dostojanstvo« in bi moral znova pridobiti »razsežnost slavljenja«. Športnike papež vztrajno opominja, naj bodo pozorni na svoje vedenje: »Vedno bodite pravi športniki!« V vsakem pozdravnem nagovoru nogometašem papež izpostavi tudi željo po svetovnem miru.

Papež v vsakem pozdravnem nagovoru nogometašem izpostavi tudi željo po svetovnem miru.

Argentina: obhajanje zmage v južnoameriškem pokalu z video posnetkom, v katerem nastopa tudi papež Frančišek

Finalne tekme v Braziliji se je po navedbah prirediteljev udeležilo okoli 5.500 ljudi, saj zaradi koronaepidemije še vedno veljajo stroge omejitve za množična druženja. Argentinci so svojo zmago proti Braziliji obeležili tudi z video posnetkom, ki so ga objavili na družbenih omrežjih, vanj pa so vključili tudi svojega slavnega rojaka, papeža Frančiška.

»Messiento Campeon« (Počutim se prvaka) je naslov kratkega posnetka, ki je v celoti osredinjen na nogometnega zvezdnika Lionela Messija, kapetana argentinske narodne reprezentance. Že po nekaj sekundah vidimo tudi svetega očeta, ki po besedah »messiento bendecido« (čutim se blagoslovljenega) z nasmehom na obrazu sklene roki v molitev. Posnetek je seveda izsek kakšnega starejšega video sporočila papeža Frančiška, ki je bil v času finalne tekme zaradi operacije na debelem črevesu v rimski bolnišnici Gemelli.

Sanje pa se tokrat niso izpolnile le za Argentino, ki je zadnji večji naslov osvojila pred 28 leti, temveč tudi za Messija: »Kako čudovita norija! To je neverjetno, Bogu hvala!«, je večkratni nogometaš leta v svetovnem merilu zapisal na svojem Instagram profilu, saj se mu je ta naslov z argentinsko reprezentanco, pa tudi naslov svetovnega prvaka, že večkrat izmuznil. Argentina je doslej osvojila skupno 15 naslovov južnoameriških nogometnih prvakov in se tako izenačila z Urugvajem.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh