Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Le 27 kandidatov za 100 razpisanih mest družinske medicine

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 28. 04. 2023 / 07:33
Oznake: Zdravje
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.04.2023 / 07:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Le 27 kandidatov za 100 razpisanih mest družinske medicine
Zanimanje za družinsko medicino je med mladimi zdravniki majhno. FOTO: Tatjana Splichal

Le 27 kandidatov za 100 razpisanih mest družinske medicine

Pred tednom dni se je iztekel spomladanski (aprilski) razpis specializacij s področja medicine. Na skupno 100 razpisanih mest družinske medicine se je prijavilo zgolj 27 kandidatov. Možnost prenosa prijav imajo mladi zdravniki do danes do polnoči, končno stanje prijav pa bo znano v četrtek, 4. maja.

Predsednik Odbora za osnovno zdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije Rok Ravnikar obžaluje nizko število prijav na specializacijo družinske medicine. Kot je poudaril za STA, bi se zanjo – za stabilizacijo razmer na primarni ravni – moralo vsako leto, več let zapovrstjo, odločiti vsaj 100 mladih zdravnikov, sicer bo oskrba na primarni ravni zdravstva vse slabša.

Ukrepi bi zahtevali malo denarja

Odločevalci so po njegovem v zadnjem letu sicer veliko govorili o pomenu primarne ravni zdravstva, ni pa še bilo reforme ali drugih konkretnih sprememb, ki bi poskrbele za večjo privlačnost poklica družinskega zdravnika, čeprav bi, tako Ravnikar za STA, ukrepi za ureditev razmer na primarni ravni zahtevali malo denarja.

Večina razpisanih mest pri znanih izvajalcih

Mladim zdravnikom je razpis ponujal 13 specializacij družinske medicine v okviru nacionalnega razpisa, 87 specializacij pa pri znanih izvajalcih, torej po slovenskih zdravstvenih domovih. Razlika je v tem, da morajo glede na pravilnik o vrstah, vsebini, trajanju in poteku specializacij zdravniki po opravljeni specializaciji pri znanem izvajalcu sprejeti njegovo ponudbo za prvo zaposlitev za enako časovno obdobje, kot je trajala specializacija, torej za 4 leta.

Na nacionalnem razpisu preveč kandidatov

Pri opravljanju specializacije v okviru nacionalnega razpisa pa po pravilniku velja, da mora specialist za prvo zaposlitev sprejeti ponudbo izvajalca v mreži javne zdravstvene službe ali pa se v mreži zaposliti sam, torej ni omejen na delo v zdravstvenem domu, v katerem je opravljal specializacijo. Na 13 razpisanih mest nacionalnega razpisa se je prijavilo 17 kandidatov, na 87 pri znanih izvajalcih pa le 10 kandidatov.

Na 18 razpisanih mest v ZD Ljubljana se ni prijavil nihče

Če do danes štirje od prijavljenih v okviru nacionalnega razpisa ne bodo prenesli svojih prijav, bo sledil izbirni postopek. Na 18 razpisanih mest v Zdravstvenem domu Ljubljana, v katerem v zadnjem obdobju drastično primanjkuje družinskih zdravnikov, se ni prijavil nihče. Po Ravnikarjevih besedah so na ZZS v času priprave razpisa opozarjali na možnost, da bo ob manjšem številu razpisanih mest nacionalnega razpisa zanimanje za ta mesta preveliko.

Veseli že, če se mladi odločajo za družinsko medicino

Lani jeseni je bilo, denimo, za nacionalni razpis za področje družinske medicine na voljo 35 mest. »V trenutnih razmerah moramo biti veseli že, če se mladi zdravniki odločajo za družinsko medicino. Vsekakor jih razumemo, da se ne želijo vnaprej vezati na izvajalca, saj so med njimi v Sloveniji precejšnje razlike v razmerah,« je Ravnikar še pojasnil za STA.

Kdo določa predlog števila in vrst specializacij?

Zakon o zdravniški službi sicer določa, da predlog števila in vrst zdravniških specializacij dvakrat letno pripravi petčlanski odbor, ki ga sestavljajo predstavniki ministrstva za zdravje, Zdravniške zbornice Slovenije, Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije.

Nalaganje
Nazaj na vrh