Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pogledi in rešitve primarnega zdravstva iz prve roke

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 07. 06. 2022 / 12:54
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.06.2022 / 14:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pogledi in rešitve primarnega zdravstva iz prve roke
Na primarni ravni se reši približno 80 % zdravstvenih težav bolnikov. FOTO: Unsplash

Pogledi in rešitve primarnega zdravstva iz prve roke

Na primarni ravni zdravstva je rešenih približno 80 odstotkov zdravstvenih težav bolnikov. Kljub temu, da gre za zdravstveno dejavnost, ki je za pacienta prva v vrsti, je že vrsto let med kadrovsko in finančno najbolj podhranjenimi deli zdravstva. Čeprav gre za kompleksno področje, so rešitve lahko dokaj enostavne, so prepričani zdravniki s področja družinske medicine, pediatrije in ginekologije.

Primarno zdravstvo je potrebno prepoznati kot temelj zdravstva in ji zato nameniti ustrezne kadrovske in finančne vire. V želji po doseganju tega cilja in po spremembah, ki bodo v ospredju imele pacienta, bo pri Zdravniški zbornici Slovenije danes potekal posvet o primarni ravni zdravstvenega varstva, na katerem bodo družinski zdravniki, pediatri in ginekologi delili svoje izkušnje in dobre prakse.

Poleg strokovnjakom z vseh ravni zdravstvene oskrbe in študentom je posvet namenjen tudi vsem v vlogi pacienta, ki bi radi vstopili skozi dobra vrata primarne zdravstvene oskrbe. Že pred posvetom so svoje izkušnje na kratko za novinarje predstavili družinski zdravnik Rok Ravnikar, pediatrinja Bernarda Vogrin in predstavnik pacientov Franc Zalar.

Več časa več pacientov

Družinski zdravnik Rok Ravnikar je izpostavil problem pomanjkanja zdravstvenih delavcev v vidiku, da bi imel zdravnik manj administrativnega dela in bi lahko več časa posvetil pacientom. »Primarno zdravstvo je v drsečem padu, pospešeno pada, zdravniki dnevno odhajajo,« je stanje opisal Ravnikar. Zato meni, da bi se najprej moralo zaustaviti bežanje kadrov iz primarnega zdravstva. 

Elektronska kartoteka bi rešila številne probleme

Pediatrinja Bernarda Ogrin pa je omenila veliko potrebo po elektronskih kartonih. »Z E-kartoni bi zlahka oskrbeli več pacientov, saj bi imeli vse podatke pri roki.« Od novega ministra si želi tudi, da bi omogočil financiranje preventivnega programa Aneks2.

»Menimo, da so zagotovljena vsa sredstva za izvajanje preventivnih zdravstvenih storitev za otroke in mladostnike v Sloveniji v okviru pediatričnih ambulant v zdravstvenih domovih in pri koncesionarjih, saj se ta program redno plačuje po realizaciji,« je povedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Ustanovitev zveze pacientov

Predstavnik pacientov Franc Zalar je povedal, da bo prihodnji teden ustanovljen svet pacientov. Njihov cilj je čim manj slabih izidov, več napredka ter pa doseči povprečno evropsko obravnavo vsakega pacienta. »Naš moto je, nič o pacientih brez pacientov – to bo sporočilo na popoldanskem posvetu,« je še dodal.

Napovedni predlog

Minister je medtem že v petek napovedal, da bodo do srede pripravili napovedani predlog interventnega zakona in sestanek z vsemi deležniki na primarni ravni zdravstva in zdravstvene nege ter zavodom za zdravstveno zavarovanje. Z zakonom naj bi zagotovili pol milijarde dodatnih sredstev za preizkus, kako zdravstvo dela, ali je v njem dovolj sredstev in kje so zgornje meje našega zdravstvenega sistema pri kadrih, opremi in prostorih.

Določiti želijo tudi, kateri poklici v zdravstvenem sistemu so deficitarni. S tem bi predvsem olajšali uvoz zdravnikov za kadrovsko najbolj okrnjena področja.

Nalaganje
Nazaj na vrh