Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lefebvrovski škof Williamson znova pred sodiščem

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 07. 01. 2013 / 08:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Lefebvrovski škof Williamson znova pred sodiščem

Tradicionalistični škof, ki je zanikal obstoj holokavsta, se bo moral ta mesec pred nemškim sodiščem zagovarjati zaradi hujskanja ljudskih množic.

Britanski lefebvrovski škof, ki zanika obstoj holokavsta, Richard Williamson, se bo moral ta mesec pred nemškim sodiščem ponovno zagovarjati zaradi hujskanja ljudskih množic. Obravnava na sodišču v Regensburgu je predvidena 16. in 22. januarja, kot je poročala nemška katoliška agencija KNA. 1. novembra 2008 je škof Williamson v nekem pogovoru za švedsko televizijo v Nemčiji število judov, ki naj bi jih pomorili nacisti, ocenil na največ tristo tisoč, obenem pa je zanikal obstoj plinskih celic.

Sodišče v Regensburgu je v začetku lanskega oktobra izdalo obtožnico proti škofu in mu naložilo denarno kazen v višini stotih dnevnih enot. Williamson se je proti temu pritožil. Na glavni obravnavi, do katere naj bi zdaj vendarle prišlo, bodo po navedbah sodišča pričali policisti, ki so sodelovali v preiskavi primera, pa tudi švedski časnikarji. Ali se bo obtoženi obravnave osebno udeležil, zaenkrat še ni znano. Kot je pojasnil predstavnik za stike z javnostjo na regenburškem sodišču, njegova prisotnost na obravnavi ni obvezna. Williamsonov zagovornik za komentar ni bil dosegljiv.

Nujno je ponovno pravno soočenje, saj je višje deželno sodišče v Nürnbergu februarja lani prvo obsodbo Williamsona na denarno kazen zaradi prometnega prekrška razveljavilo, zaradi česar bodo britanskega škofa obravnavali kot 'doslej še nekaznovanega'. V primeru bo odločilno, kje in kako je bila v Nemčiji objavljena vsebina spornega pogovora za švedsko televizijo.

Primer je na naslovnice časnikov prišel v začetku leta 2009, ko je papež Benedikt XVI. nekaj dni po objavi televizijskega pogovora preklical izobčenje štirih škofov tradicionalistične bratovščine sv. Pija X., med katerimi je bil tudi škof Williams. Šele kasneje so v Vatikanu pojasnili, da papež ni vedel za Williamsonove izjave o holokavstu in da izobčenje štirih škofov še vedno velja.

Medtem pa je bratovščina sv. Pija X. škofa Williamsona prav tako izključila iz svojih vrst. Izključitev so utemeljili z argumentom, da se je Richard Williamson 'že pred leti oddaljil od vodstva bratovščine in ni bil pripravljen izkazovati spoštovanja in pokorščine svojim predstojnikom, čeprav se je to od njega pričakovalo'. V Vatikanu so od konca leta 2009 s predstavniki bratovščine sv. Pija X. razpravljali o morebitni ponovni združitvi bratovščine s katoliško Cerkvijo.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh