Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Do kdaj bo koronavirus še med nami? [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 18. 11. 2021 / 14:30
Oznake: Koronavirus, Zdravje
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.11.2021 / 18:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Do kdaj bo koronavirus še med nami? [VIDEO]
Predstojnica infekcijske klinike UKC LJ Tatjana Lejko Zupanc med izjavo za medije. FOTO: Twitter UKC LJ

Do kdaj bo koronavirus še med nami? [VIDEO]

V današnji izjavi za medije je predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc dejala, da se covida-19 ne bomo rešili vse do maja, če se ne bomo precepili. Vrh epidemije se bo po njenem mnenju raztegnil, kar je posledica slabe precepljenosti. Zaradi slabšanja razmer se nadejajo tudi tuje pomoči, saj zgolj s svojimi kadri ne zmorejo več.

Po besedah Lejko Zupančeve je stanje v UKC Ljubljana že nekaj časa resno. Luknje na navadnih oddelkih so »zamašili« s premeščanjem kadra, medtem ko jim to na intenzivni negi to ni uspelo, zato pravi, da bo pomoč tujih zdravstvenih ekip dobrodošla.

Standardi kakovostne obravnave pozabljeni

»V zdravstvu imamo standarde in normative, ki zagotavljajo kvaliteto dela. Ti standardi so zdaj žal pozabljeni. Marsičesa, kar bi bolniku pripadalo, ne moremo zagotoviti, ker se borimo za njihova življenja. Danes še imamo prostor. Gremo iz dneva v dan. 15 odpustov, 15 sprejemov. Imamo še nekaj prostora v Bolnišnici dr. Petra Držaja, ne sicer zelo veliko,« je povedala predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana.

Med hospitaliziranimi tudi bolniki s tretjim odmerkom

Med hospitalizirani so tudi bolniki, ki so prejeli tretji odmerek, vendar so bili še v dobi inkubacije. A med bolniki z vsemi odmerki je veliko takih, ki imajo tudi druge zdravstvene težave, kot so denimo zlomljeni udi, kapi, infarkti, psihiatrične težave. Pri njih so odkrili okužbe z novim koronavirusom in so jih zato premestili na covidne oddelke, a imajo po njenih besedah lažji potek bolezni.

 

Do konca novembra bi lahko umrlo več kot 400 ljudi

Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Matjaž Jereb je poudaril, da se razmere na intenzivnih covidnih oddelkih v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana zaostrujejo iz dneva v dan. »Uresničujejo se najbolj črne napovedi, da bo do konca novembra umrlo več kot 400 covidnih bolnikov v državi. Temu bi se lahko izognili s cepljenjem.«

Na robu glede razpoložljivosti intenzivnih postelj

Kot je povedal Jereb, so glede zmogljivosti intenzivnih postelj tako v UKC Ljubljana kot drugih slovenskih bolnišnicah na robu. »Na robu smo tudi glede kadra. To je težava. Kritičen bolnik s covidom potrebuje oskrbo vrhunskega intenzivista, ki jih že v normalnih razmerah v Sloveniji ni dovolj. Tu rezerv praktično ni več.« Danes je na intenzivnih oddelkih UKC Ljubljana 80 kritično bolnih, ki so neposredno življenjsko ogroženi, od tega jih je 65 priključenih na aparate za mehansko predihavanje. Gre za najvišjo številko, s katero se soočajo tekom celotne epidemije, je poudaril Jereb.

V sredo so v Sloveniji ob 9220 PCR-testih potrdili 3662 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih izvidov je bil 39,7-odstoten.

Mateja Logar: Največ okužb v domačem okolju

Vodja strokovne skupine za covid-19 je Mateja Logar je predstavnikom sedme sile povedala: »Največ okužb je v domačem okolju, na delovnem mestu in v vzgoji in izobraževanju. V storitvenih dejavnostih ni porasta okužb, zato tega področja ne omejujemo. Tudi nadzor nad pogojem PCT pri zaposlenih in uporabnikih se je izboljšal, zato menim, da lahko ohranjamo te dejavnosti še naprej odprte.«

Glede zaostrovanja ukrepov je povedala, da so vladi včeraj med drugim predlagali, »da se nadaljujejo PCT-ukrepi s potrebnim nadzorom in promocija cepljenja. Predavanja na fakultetah bi se omejila, če bi se začelo večati število okužb. Predavanja bi tako potekala na daljavo, vaje pa bi ostale pod pogojem PCT na fakultetah.«

Minister Poklukar: »Drastičnih ukrepov ne bomo sprejemali«

Zdravstveni minister Janez Poklukar je pred današnjo sejo vlade dejal, da glede na sredino srečanje strokovne skupine za covid-19 danes praviloma ne bodo sprejemali drastičnih ukrepov, temveč bodo »trdno nadaljevali z že dogovorjenimi,« navaja STA. Prav tako po njegovih besedah noben dogovor s tujimi državami za pomoč pri oskrbi covidnih bolnikov še ni dokončen.

V Mariboru velik odziv prostovoljcev

Iz UKC Maribor, kjer je stanje prav tako resno, pa sporočajo, da so v zadnjih dneh deležni odziva prostovoljcev, »ki je presegel vsa pričakovanja in se vsem iz srca zahvaljujemo. Glede na trenutne razmere pa vseh, ki so se javili in ponudili pomoč, ne moremo vključiti v delovne procese. Vse kontaktne podatke skrbno hranimo in bomo, ko bo to potrebno, prostovoljce poklicali. Hvala slehernemu posamezniku, ki je ponudil pomoč.«


Nalaganje
Nazaj na vrh