Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na intenzivni negi več kot 250 bolnikov [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 17. 11. 2021 / 12:34
Oznake: Koronavirus
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.11.2021 / 14:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na intenzivni negi več kot 250 bolnikov [VIDEO]
Fotografija je simbolična. FOTO: Tatjana Splichal

Na intenzivni negi več kot 250 bolnikov [VIDEO]

Po besedah glavne vladne govorke za covid-19 Maje Bratuša so razmere v bolnišnicah danes žal se slabše, kot so bile včeraj, čeprav so iz bolnišnic včeraj odpustili 87 pacientov. Na navadnih oddelkih je zasedenih že 844 postelj, na intenzivni terapiji pa 251.

»Na oddelkih intenzivne terapije je 80 % pacientov necepljenih, zato še enkrat poziv vsem, ki se za cepljenje še niste odločili, da vnovič premislite. Polno cepljenih je trenutno v državi 64 % oseb starejših od 18 let oziroma 74 % oseb starejših od 50 let«, je povedala Maja Bratuša.


V zadnjem tednu dnevno povprečje okužb več kot 3000

Epidemiološke razmere v državi še vedno ostajajo zelo resne, je poudarila Bratuša in dodala, da je bilo v zadnjem tednu vsak dan povprečno potrjenih prek 3000 novih okužb, 14-dnevna incidenca pa je presegla 2.000 in zdaj znaša 2.193.

Potza: »Osnovni namen ni kaznovanje«

Zdravstvena inšpektorica Deana Potza je dejala, da se razmere ne umirjajo, temveč se slabšajo in zdravstvo trenutno z ogromnimi težavami rešuje stanje, »ki bi se mu z malo več občutka za solidarnost lahko izognili. Naj še enkrat poudarimo, da osnovni namen nadzorov ni kaznovanje, kar dokazuje tudi visoko število izrečenih opozoril.« Kljub temu pa se iz tedna v teden – tako Potza – zaradi pretežno ponovljenih kršitev, zvišuje število denarnih sankcij. »V zvezi s spoštovanjem PCT pogoja, kar je trenutno najbolj aktualno, so vsi inšpekcijski organi v zadnjem tednu število nadzorov povečali in jih tako opravili v več kot 5.900 objektih ter nad več kot 25.000 osebami.«

Maček: »Opozorila niso dosegla namena«

Vodja sektorja za finančni nadzor na Fursu Marjan Maček je poudaril, da so v prvi fazi v inšpekcijskih nadzorih praviloma le opozarjali na nepravilnosti, vendar so hitro ugotovili, da nadzori niso dosegli namena. »Zato smo nadzor še intenzivirali in tudi stopnjevali naše ukrepe. Ugotavljamo že prve pozitivne učinke poostrenih nadzorov, saj je v zadnjem tednu glede na teden prej v povprečju ugotovljen manjši delež nepravilnosti. Prejšnji teden je bilo v povprečju 19 % nadzorovanih objektov s kršitvami, v tednu pred tem pa 25 %.«

Po njegovih besedah nadzore nad izvajanjem ukrepov za preprečevanje širjenja okužb na terenu trenutno izvaja 205 inšpektorjev Fursa. »Letos smo opravili že več kot 4000 nadzorov, nepravilnosti so bili ugotovljene v 26 odstotkih primerov, izrekli pa smo kazni v skupni višini nekaj več kot 100.000 evrov.

Nalaganje
Nazaj na vrh