Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lepa, toda nevarna podnajemnica

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 02. 08. 2023 / 06:15
Oznake: Iz življenja
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.08.2023 / 12:33
Lepa, toda nevarna podnajemnica
Kuna zlatica. FOTO: Ivan Esenko

Lepa, toda nevarna podnajemnica

Črna žolna (Dryocopus martius) je naša največja predstavnica žoln. Svojemu telesu primerno si v drevo izdolbe obsežno duplo z značilno pokončno ovalno vhodno odprtino, visoko 11 do 12 cm in široko 8 do 11 cm.

Kot ptiča, ki si duplo izdolbe sam, črno žolno uvrščamo med primarne duplarje, medtem ko so vrste, ki ta dupla uporabljajo kasneje, sekundarni duplarji. Teh ni malo, kajti v gozdu prebiva veliko ptic, ki gnezdijo v duplih. Posebej na dupla črne žolne je vezan golob duplar, uporabljajo pa ga tudi manjše vrste, celo brglez, ki si preveliko vhodno odprtino prilagodi s pozidavo z blatom. Uporabna stanovanja pa pridejo prav tudi drugim gozdnim prebivalcem, ne samo pticam. V njih pogosto poskrbi za svoj zarod veverica, pa tudi polh, zlasti takrat, kadar je duplo v bukvi, ki mu ponuja hkrati tudi hrano, to je z maščobami bogat žir. Netopirji so pogosti stanovalci dupel in če na koncu omenimo še žuželke, se vanje radi naselijo tudi sršeni, ki so prav tako pomembni prebivalci gozda.

Vendar pa duplo, ki ga je izdolbla, črni žolni ne pomeni samo varen dom in zibelko njenim mladičem. Lahko je tudi past, saj velikost vhodne odprtine omogoča vstop tudi njeni največji sovražnici, kuni zl...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh