Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sporazumevanje čebel

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 26. 07. 2023 / 08:33
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.07.2023 / 13:20
Sporazumevanje čebel
FOTO: I. E.

Sporazumevanje čebel

Življenje čebel je že kar prispodobno organizirano. Skupnost žuželk, ki se v nekaj desettisočglavi množici odzivajo kot eden, je od nekdaj burila domišljijo.

Čebeljo družino omenjamo celo kot superorganizem, ki s svojimi člani deluje kot eno bitje, kajti posamezna čebela sama po sebi brez družine ne more živeti. Vsak član skupnosti brezpogojno prispeva k obstoju družine, tudi za ceno lastnega življenja. Ko čebela umira, zapusti družino, da s svojim truplom ne bi onesnaževala notranjosti panja, kar je sklepno dejanje v njenem življenju. Marsikoga seveda zanima, kako se množica sporazumeva med seboj.

Pregledoval sem čebeljo družino in kmalu potem, ko sem panj že zaprl in se posvetil naslednjemu, sem opazil, da so čebele v prej pregledanem panju zelo glasne. Stopil sem pred pročelje čebelnjaka in opazil množico čebel, ki so z dvignjenimi zadki in ventiliranjem s krili sporočale, da je v panju nekaj narobe. Po naključju sem pogledal v tla in opazil čebeljo matico, ki se je z nabreklim zadkom razburjena plazila po tleh. Ne vem, kako se je to pripetilo, toda pri pregledovanju panja je matica očitno padla s sata na tla, kar se sicer r...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh