Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

”Lepo je biti star!”

Objava: 13. 11. 2012 / 10:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

”Lepo je biti star!”

Papež Benedikt XVI. je včeraj obiskal dom za ostarele, obisk pa je po lastnih besedah zaključil ‘pomlajen in okrepljen’.

Kakovost družbe merimo po tem, kako ravna z ostarelimi ljudmi, je papež Benedikt XVI. poudaril med včerajšnjim obiskom katoliškega doma za ostarele v italijanski prestolnici. Sveti oče je obenem izrazil zahtevo po večjem priznanju ostarelim, saj njihova življenjska modrost predstavlja ‘veliko bogastvo’ za celotno družbo, hlastanje za dobičkom in razmišljanje zgolj v smeri učinkovitosti pa nas pogosto pripeljeta do tega, da to skupino ljudi odrinemo na rob družbe kot ‘neproduktivne in neuporabne’.


Resnična človekova rast je po papeževih besedah mogoča le v ‘rodovitnem stiku’ z ostarelimi. Stari ljudje so kot ‘odprta knjiga, v kateri lahko mlajši rodovi najdejo dragocene napotke za svojo življenjsko pot’. Benedikt XVI. je obenem izrazil zahtevo po pogostejši hišni oskrbi starih ljudi. Družine in javne ustanove bi si morale bolj prizadevati, da bi ljudem, ki so potrebni nege, omogočale ostati v znanem okolju.

Papež Benedikt XVI. je katoliški dom za ostarele, ki ga vodi skupnost svetega Egidija, obiskal v ‘Evropskem letu aktivnega staranja in solidarnosti med generacijami’. Svetega očeta sta ob obisku pozdravila ustanovitelj omenjene skupnosti, minister za integracijo, Andrea Riccardi, in novi vatikanski minister za družino, Vincenzo Paglia.

“Življenje je lepo tudi v naši starosti, ne glede na številne tegobe in ovire”, je papež dejal stanovalcem in sodelavcem v domu. Sam ni prišel zgolj kot rimski škof, “pač pa tudi kot star človek, ki je obiskal svoje vrstnike”. Benedikt XVI. je prepričan, da je lepo biti star, pomembno je le, da v vsakem starostnem obdobju znamo odkrivati Božjo navzočnost in njegov blagoslov ter bogastva, ki jih vsebuje.

Med približno enournim obiskom se je papež sestal tudi z zakonskim parom s Haitija, ki je bil januarja 2010 žrtev uničujočega potresa. V domu z imenom ‘Viva gli Anziani’ (Naj žive ostareli), ki je bil posvečen leta 2009, trenutno živi osemindvajset ljudi. V ustanovi so družinska stanovanja, ki pa imajo na voljo oskrbo za ljudi, ki so potrebni posebne nege.

Ob zaključku obiska je papež nekaj besed spregovoril tudi vernikom, ki so ga sprejeli pred domom za ostarele. Dejal je, da se z obiska vrača ‘pomlajen in okrepljen’, saj je življenje lepo tudi v starosti, ker obstajajo angeli, ki človeku pomagajo.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh