Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lepota orgelske glasbe vabi k veselju in upanju

Objava: 07. 09. 2020 / 08:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.09.2020 / 09:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Lepota orgelske glasbe vabi k veselju in upanju

Lepota orgelske glasbe vabi k veselju in upanju

Blagoslov obnovljenih orgel v farni cerkvi v Mokronogu.

Obnovljene orgle so blagoslovili ob 1300-letnici smrti sv. Tilna. Foto: Jože Portpin

V župnijski cerkvi sv. Egidija v Mokronogu je bila na včerajšnjo Tilnovo nedeljo slovesnost ob blagoslovu obnovljenih Goršičevih orgel. Pri sveti maši, ki jo je daroval novomeški škof Andrej Glavan, je bilo uvodoma poudarjeno, da je obnova orgel sad prizadevanj mnogih posameznikov in podjetij.


Pevski zbor v župniji Mokronog. Foto: Jože Potrpin

Obnova je potekala vodstvom orglarskega mojstra Braneta Koširja s sodelavci, akademskega restavratorja Aleša Veneta s sodelavci ter mizarja Stanko Peterlin s sodelavci.
Vsem, ki so se trudili za ta projekt, na čelu z domačim župnikom Klavdiom Petercem, se je zahvalil tudi škof Glavan. Kot je dejal, naj ob tej priložnosti odmeva veselje, klic življenju, k edinosti in sožitju.


Obnovljene orgle je blagoslovil novomeški škof Andrej Glavan. Foto: Jože Potrpin

»Lepota orgelske glasbe je v sozvočju različnih in mnogih piščali. Te nas vabijo k razumevanju, k lepoti sožitja, sodelovanja, k veselju in upanju. Naj bodo odslej obnovljene orgle navdih za še lepše sodelovanje pri bogoslužju in še večji trud za lepo petje. Naj jih odslej varuje sveti Tilen, varuh in zavetnik cerkve in eden od pomočnikov v sili, ki je bil nekoč po vsej Evropi zelo češčen. Njegov grob poleg Rima in Santiaga zelo obiskana božja pot. Naj vas še naprej varuje vseh nesreč in prosi za dobre letine in vseh modernih kug,« je poudaril škof Glavan, ki je tudi blagoslovil obnovljeni inštrument.


Foto: Jože Potrpin

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh