Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lepotica ponovno krasi planino Uskovnica [VIDEO]

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 19. 06. 2022 / 07:45
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2022 / 07:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Lepotica ponovno krasi planino Uskovnica [VIDEO]
Dan bohinjskih in gorenjskih planincev. FOTO: Kaja Zupanc

Lepotica ponovno krasi planino Uskovnica [VIDEO]

Včeraj je na planini Uskovnica potekala slavnostna otvoritev nove planinske koče. Staro kočo iz leta 1955 je nadomestila nova. V spomin pokojnih planincev je bila na planini tudi sveta maša.

Planinsko društvo Srednja vas v Bohinju je leta 1955 na Uskovnici od domačina vzelo v najem kombiniran objekt hleva in stana ter ga uredilo v planinsko postojanko. Pozneje je objekt odkupilo in ga večkrat povečalo ter obnovilo. Pred desetimi leti pa so začeli razmišljati o nesmiselnosti obnove starega objekta, ki ni imel ustreznih temeljev in izolacije.

»Na vidiku so bila nepovratna sredstva in ugodna posojila. Imeli smo tudi nekaj svojega denarja, zato smo zagrizli v to kislo jabolko,« je povedal predsednik Planinskega društva Srednja vas v Bohinju Jakob Zupanc. 300.000 evrov so dobili z razpisa za sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj, 600.000 evrov so vzeli posojila, preostanek od 1,1 milijona evrov vredne investicije pa so lahko zagotovili sami.

Koča pred rekonstrukcijo. FOTO: Facebook Planinska koča na Uskovnici

Dela so začeli septembra lani

Kočo so najprej skoraj v celoti podrli, ohranili so le manjši del, zato projekt velja za rekonstrukcijo. Po gabaritih je nova koča enako velika kot stara, saj je zaradi lege v Triglavskem narodnem parku tudi ni dovoljeno povečati za več kot 10 odstotkov. Na ta račun so izvedli podkletitev in postavili zalogovnik za pelete.

Gradnja na nadmorski višini velik zalogaj

Skupna uporabna površina objekta znaša okoli 500 kvadratnih metrov. Klet in pritličje sta klasična zidana gradnja, nadstropje in mansarda sta iz lesene konstrukcije, streha pa je izdelana iz macesnovih desk. Sama gradnja je bila precej specifična, je za STA povedal Bojan Lavriha, direktor podjetja Lavriha & co, ki je na koči izvajalo gradbena dela.

Izpostavil je še, da je izgradnja planinske koče na takšni nadmorski višini in v takšnih okoliščinah velik zalogaj.

Tudi sneg ni bil ovira pri delu. FOTO: Facebook Planinska koča na Uskovnici

V veliko pomoč tudi domačini

Da so projekt uspešno izpeljali, so se povezali tudi z domačimi podizvajalci, ki imajo izkušnje s takšno gradnjo. Nekatere dni je na koči hkrati delalo celo 50 ljudi, delali so tudi vso zimo, da so ujeli postavljeni rok.

FOTO: Kaja Zupanc

Upoštevali so želje gostov

V več kot milijon evrov vredni koči bo poleg gostinskega dela tudi več sob. »V pritličju bosta kuhinja in jedilnica s 60 sedeži, v prvem nadstropju in v mansardi pa sedem sob in nekaj skupnih ležišč«, je pojasnil Zupanc. Dodal je še, da si ljudje želijo več zasebnosti, zato so se odločili urediti več dvoposteljnih in družinskih sob. Opremili so jih s kopalnicami, pri čemer bodo porabo vode nadzorovali z žetoni. Uredili pa so tudi sobo, prilagojeno invalidom, in vgradili dvigalo.

Pohištvo bohinjskih proizvajalcev. FOTO: Kaja Zupanc

Koča je tudi energetsko varčna. FOTO: Kaja Zupanc

Pestro planinsko druženje

Razlog za praznovanje je bila tudi 90-letnica Planinskega društva Srednja vas, zbrali so se tudi bohinjski gorski reševalci, ki letos praznujejo 200. obletnico prvega reševanja s Triglava. Slavnostni otvoritvi so se pridružili tudi bohinjski lovski rogisti, godba Bohinj in Gorje, folklorna skupina KUD Triglav Srednja vas, zaključek pa je popestril ansambel.

Za dobro jedačo in pijačo je bilo poskrbljeno. FOTO: Kaja Zupanc

Sveta maša v spomin planincem

Na planini Uskovnica, v kapeli, posvečeni Kraljici miru, je bila tudi sveta maša. Mašo so obhajali trije duhovniki, in sicer nekdanja župnika Župnije Srednja vas v Bohinju skupaj s sedanjim. Maša je bila posvečena vsem pokojnim članom planinskega društva in drugim planincem. »Naj narava in njen uvod v čaščenje Boga uči ponižne in zaupljive drže pred Gospodom,« je v pridigi poudarjal duhovnik Gašper Kočan.

Kapelica posvečena Kraljici miru. FOTO: Kaja Zupanc

Leta 1944 na dan sv. Martina je na planini Uskovnica pogorela večina objektov, čudežno je ostala samo kapelica, kljub temu, da sta bili vanjo vrženi dve zažigalni bombi.

Duhovnika Janez Burja (na levi) in Gašper Kočan (na desni). FOTO: Kaja Zupanc

Za lepo petje je poskrbel pevski zbor izpod Grmade Devin. FOTO: Kaja Zupanc

Kupi v trgovini

Planinski izleti za 4 letne čase (2)
Turistika
16,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh