Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Leto 2015 namenjeno posvečenemu življenju

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 12. 2013 / 09:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Leto 2015 namenjeno posvečenemu življenju

Leto 2015 namenjeno posvečenemu življenju

Papež se s tem želi vsem posvečenim osebam zahvaliti za njihovo pričevanje Jezusa Kristusa.

Na srečanju s predstojniki redov minuli teden je papež Frančišek omenil, da želi leto 2015 nameniti posvečenemu življenju, s čimer bi se rad vsem posvečenim osebam zahvalil za njihovo pričevanje Jezusa Kristusa.

»Zahvaljujem se vam za vse, kar počnete, za vaš duh vere in vaše služenje. Hvala za vaše pričevanje in tudi ponižnost, ki jo morate prestajati«, je rimski škof dejal 120 redovnim predstojnikom, ki so se minuli teden zbrali na generalni skupščini v Rimu.

Papež Frančišek naj bi svojo odločitev sprejel po konferenci o »vztrajanju v poklicu« pred mesecem dni, ko je nadškof José Rodriguez Carballo, tajnik Kongregacije za ustanove posvečenega življenja, povedal, da je v zadnjih petih letih posvečeno življenje zapustilo 13.123 ljudi.

Leto posvečenega življenja, 2015, naj bi spodbujalo in pritegnilo pozornost k izzivom posvečenih oseb, ki so se odzvale na Božji klic. Oznanjanje posebnih let, posvečenih določenim temam, ki naj bi bile v tistem obdobju posebej pereče, je v zadnjih letih postalo eno izmed najljubših orodij papežev.

Benedikt XVI. je leta 2008 razglasil Pavlovo leto, leto 2010 je bilo leto duhovnikov, letošnje leto pa leto vere.

Papež Frančišek je z redovnimi predstojniki razpravljal tri ure in v tem času obširno odgovarjal na njihova vprašanja. Po navedbah iz Vatikana so se pogovarjali o identiteti posvečenih oseb in o poslanstvu pričevanja za Božje kraljestvo.

Kot je dejal papež, so posvečene osebe tiste, ki lahko »prebudijo svet«. »Posvečeno življenje je prerokba. Bog nas prosi, naj zapustimo svoje gnezdo in odletimo do skrajnega obrobja sveta, upreti pa se moramo skušnjavi, da bi obrobja udomačili. To je najkonkretnejši način posnemanja Boga.«

Papež je še poudaril pomen dobre priprave na posvečeno življenje, ki po njegovih besedah ni »stvar politike, ampak umetniška obrt ... Oblikovati bi namreč morali posvečene osebe z blagim, ne pa zagrenjenim srcem«.

Vir: CNA

Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh