Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Leto dni ob papežu Frančišku

Objava: 11. 03. 2014 / 08:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Leto dni ob papežu Frančišku

Leto dni ob papežu Frančišku

Papežev osebni tajnik msgr. Alfred Xuereb ob prvi obletnici Frančiškovega pontifikata.

Včetrtek, 13. marca, bo minilo eno leto od izvolitve papeža Frančiška. Vprvih dvanajstih mesecih papeževanja je svetega očeta najbolj od blizu zagotovo spremljal njegov osebni tajnik msgr. Alfred Xuereb, ki ga ja papež Frančišek pred kratkim imenoval tudi za generalnega tajnika Tajništva za ekonomijo. Msgr. Xuereb je v pogovoru za Radio Vatikan obudil spomine na dogodke pred letom dni.  28.februarja, zadnji dan pontifikata Benedikta XVI., je msgr. Xuereb zapustil apostolsko palačo v Vatikanu in do 15. marca bival v Castel Gandolfu z upokojenim papežem, da bi mu delal družbo in pomagal pri tajniških opravilih. Nato pa je iz Vatikana dobil sporočilo, naj hitro pripravi svojo prtljago in čim prej pride v Dom sv. Marte, kajti novi papež Frančišek nima tajnika, ki bi mu pomagal.

Kot je povedal v pogovoru za Radio Vatikan, je bil trenutek ločitve od papeža Benedikta zanj zelo boleč, kajti z njim je živel pet let in pol. Pove, da se je ta dan večkrat zaustavil v kapeli, saj se je čutil nekoliko zbeganega. Bil pa je prepričan, da ga nekdo vodi od zgoraj in zavedal se je, da se dogaja nekaj izjemnega, tudi za njegovo življenje. Benediktu XVI. se je zahvalil za njegovo dobrohotno očetovstvo, upokojeni papež pa ga je blagoslovil.

Msgr. Xuereb o prvem srečanju s papežem Frančiškom pravi, da ga je sprejel s svojo, sedaj že vsem znano prijaznostjo in se z njim pošalil. Vroki je držal pismo in rekel: »Imamo probleme. Nekdo mi je zelo dobro govoril o tebi!«Msgr. Xuereb pripoveduje, da je najprej onemel, hitro pa je uvidel, da je šlo za pismo Benedikta XVI. papežu Frančišku, da ga lahko vzame v službo. Frančišek ga je nato prosil, če bi mu pomagal pri njegovi težavni nalogi.

Ko opisuje papeža Frančiška, msgr. Xuereb izpostavi njegovo odločnost. Po besedah tajnika sveti oče premore prepričanost, ki zagotovo prihaja od zgoraj, saj je človek globoke duhovnosti, ki v molitvi išče Božje navdihe. Msgr. Xuereb kot primer navede obisk Lampeduse, za katerega je Frančišek prosil potem, ko je bil večkrat v kapeli in mu je na misel vedno znova prihajalo, da bi se osebno srečal s tistimi ljudmi, brodolomci, in jokal nad mrtvimi. Ker mu je to večkrat prišlo na misel, je bil prepričan, da to hoče Bog. »Isti način uporablja za izbiro oseb, ki jih pokliče, da z njim sodelujejo od blizu«, pripomni msgr. Xuereb.

Tajnik papeža Frančiška opiše tudi kot misijonarja, »ki kliče k sebi množico, ki se morda čuti izgubljena, z namenom, da bi jo privedel v srce evangelija. Postal je župnik sveta«, pravi msgr. Xuereb, »in spodbuja tiste, ki se čutijo oddaljeni od Cerkve, naj se vrnejo, prepričani, da bodo našli svoje mesto v Cerkvi.«Papež Frančišek vidi v klerikalizmu in kazuistiki velike ovire, da bi se vsi lahko čutili ljubljeni s strani Cerkve. Župniki in duhovniki nam neprestano govorijo, koliko oseb se je vrnilo k spovedi in prakticiranjuvere zaradi spodbude papeža Frančiška, še posebej, ko nas spominja, da se Bog nikoli ne utrudi odpuščati. Prav posebno pozornost namenja bolnim, kajti v njih vidi trpeče Kristusovo telo, pri tem pa popolnoma pozablja na svoje tegobe. Msgr. Xuereb se spominja, da je imel v prvih mesecih pontifikata velike bolečine zaradi išijasa, zaradi česar so mu zdravniki odsvetovali sklanjanje. A ko je bil pred bolnimi v invalidskihvozičkih ali pred bolnimi otroki, se je kljub temu sklanjal k njim in jim dal čutiti svojo bližino. Tako je bilo tudi na veliki četrtek, ko seje sklonil k vsem dvanajstim mladim zapornikom ter jim umil in poljubilnoge.

In kako poteka papežev dan v Domu sv. Marte? Msgr. Xuereb zatrjuje, da Frančišek ne izgubi niti minute. Dela neutrudno in ko čuti, da potrebujeminuto premora, ne zapre oči v brezdelju, ampak sede in moli rožni venec. Osebe sprejema eno za drugo. Posluša pozorno in se izredno dobro spomni, kar sliši in vidi. Zgodaj zjutraj se posveča meditaciji in tudi pripravi nagovor za jutranjo mašo v kapeli Doma sv. Marte. Piše pisma, telefonira, pozdravlja osebje, ki ga sreča in povpraša po njihovih družinah. Msgr. Xuereb pritrdi, da se papež Frančišek posvetuje z Benediktom XVI. in ga vpraša za mnenje. Škoda bi bilo ne zajemati iz tega velikega vrelca modrosti in izkušenj. Kot bi imel doma dedka, modreca. Frančišek je navzočnost upokojenega papeža takoj zaznal kot neprecenljiv dar. 

 

Vir: Radio Vatikan / M. M. Š.

 Foto: RV

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh