Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Leto dni od potresa v Norcii

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 10. 2017 / 11:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

Leto dni od potresa v Norcii

Spominsko bogoslužje pred ruševinami bazilike sv. Benedikta.

V italijanskem mestu Norcia se bodo jutri z bogoslužjem spomnili rušilnega potresa, ki je to območje prizadel pred letom dni. Sveto mašo bo pred ruševinami bazilike sv. Benedikta daroval vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin. Naslednji dan, v ponedeljek, 30. oktobra, bo nadškof Renato Boccardo iz škofije Norcia-Spoleto ob 7. uri in 41 minut, v trenutku najhujšega potresnega sunka, obhajal molitveni spomin.



Naravna katastrofa se je zgodila 30. oktobra 2016, nekaj tednov po uničujočem potresu 24. avgusta v Laciju, Umbriji in Markah, ki je zahteval skoraj tristo smrtnih žrtev. Potres v Norcii pa je povzročil velikansko škodo na stavbah. Močno uničen je bil tudi okraj Castellucio, prav tako del Norcie.

Po navedbah škofovske konference v Umbriji je izmed 435 cerkva, ki so bile prizadete v potresu, 228 še vedno nedostopnih. V 31 cerkvah izredni italijanski komisar za obnovo v potresu porušenih stavb še preverja njihovo varnost.

Potresni sunki so povzročili zrušenje gotske bazilike sv. Benedikta iz Norcie (480-547). Ohranjeno je ostalo le pročelje svetišča. Pri rekonstrukciji bazilike San Benedetto v Norcii bo poleg italijanske vlade finančno sodelovala tudi Evropska zveza.

Nadškof Boccardo, predsednik pokrajinske škofovske konference v Umbriji, je izrekel kritiko zaradi »počasne birokracije« pri odpravljanju potresne škode. Leto dni po katastrofi je sicer »urgentno stanje na nek način zaključeno«, toda obnova, ki se najbolj tiče ljudi, bo končana šele takrat, »ko se bodo lahko vsi vrnili na svoje domove«, je dejal nadškof.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh