Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Leto priložnosti za utrjevanje ljubezni do domovine

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 31. 08. 2020 / 07:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 11:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Leto priložnosti za utrjevanje ljubezni do domovine

Leto priložnosti za utrjevanje ljubezni do domovine

Teden vzgoje letos posvečen domovini Sloveniji.

Na novinarski konferenci so sodelovali s. Magda Burger (SKU), škof Franc Šuštar in p. Silvo Šinkovec (DKPS). Foto: Družina


Društvo katoliških pedagogov Slovenije (DKPS) v sodelovanju s Slovenskim katehetskim uradom (SKU) pripravlja tretji Teden vzgoje, ki je letos posvečen tematiki »Slovenija, moja domovina«. Spodbuditi želijo ljubezen do domovine in hvaležnost za samostojno državo Slovenijo.

V Tednu vzgoje, ki bo potekal med 6. in 13. septembrom, bi se ob 30. obletnici plebiscita, na katerem smo se Slovenci odločili za svojo državo, radi Bogu zahvalili za svojo državo in jezik ter da imamo vse, kar imajo druge sodobne države. Otroke, učitelje in vse, ki se trudijo za vzgojo in izobraževanje, bi organizatorji radi pospremili z molitvijo. Za duhovnike in katehete so pripravili posebna gradiva, ki naj jih uporabijo pri svetih mašah v tem tednu. Teden vzgoje se bo sklenil z blagoslovom šolskih torb.



Da bodo otroci imeli pravi odnos do domovine

Kot je na predstavitvi povedal duhovni vodja Društva katoliških pedagogov Slovenije (DKPS) p. dr. Silvo Šinkovec, jih bo skozi teden vodila misel bl. Antona Martina Slomška, zavetnika društva, učiteljev, katehetov: »Učence je treba seznaniti z vsemi potrebnimi rečmi, ki jih čakajo v prihodnjem javnem življenju, da bode šola deci modra priprava za javno življenje.«

»Slomšek se je dobro zavedal, da bodo otroci jutri tisti, ki bodo nosili družbeno življenje in če bodo oni imeli pravi odnos, do svoje domovine, potem bo v tej naši domovini tisto dobro življenje pošteno in demokratično,« je poudaril Šinkovec. Kot je dejal, je ključnega pomena ohranjanje spomina na dogodke v preteklosti in tudi zavedanje, da v tej državi živimo različni ljudje, zato bi želeli spodbujati k strpnemu, spoštljivemu in sodelujočemu sobivanju. Dodal je še drugo Slomškovo misel: »Demokracija ni nekaj danega, demokracija je nekaj, kar je treba ves čas ustvarjati.« Če hočemo imeti demokratično družbo, moramo imeti visoko kulturo etičnih standardov, vrednot in duhovno bogatih ljudi, potem bo ta demokracija tista, ki ji je vredno dati ime demokratična družba, je dejal Šinkovec in dodal, da bodo o teh vsebinah več govorili na posvetih za učitelje.



Teden vzgoje se bo sklenil z blagoslovom šolskih torb. Foto: Tatjana Splichal

Škof Šuštar: Prva domača naloga naj bo seznam zahval za Slovenijo

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar s poslanico učencem, učiteljem in staršem pred začetkom novega šolskega in veroučnega leta. Spomnil je na preteklo leto in šolanje na daljavo ter izrazil veselje, da se bodo otroci zopet lahko srečevali v učilnicah in se skupaj igrali na igriščih. »Čas epidemije nam je pokazal, da mnoge stvari niso same po sebi umevne, pač pa so nam podarjene. Če jih ni, jih hudo pogrešamo,« je dejal škof.

Tega bi se posebno morali zavedati v spominu na dogodke izpred 30 let, na čas osamosvajanje Slovenije. Šuštar je izrazil, da je spominjanje zelo pomembno. »To ne pomeni, da živimo v preteklosti, pač pa da se zavedamo, da mnoge stvari, ki jih imamo in živimo, temeljijo na preteklosti.« Spomin na dogodke osamosvajanja prikliče veliko veselje in hvaležnost, je dejal škof in spodbudil, da bi morda ena prvih domačih nalog učencem bila, napisati seznam zahval za našo Slovenijo.

»V letošnjem letu bomo imeli veliko izzivov in priložnosti, da bi utrjevali ljubezen do domovine in do naše države. Že sedaj smo povabljeni k pravemu domoljubju, v katerem se bo čutila naša ljubezen do lastnega naroda, našega slovenskega jezika in kulture. Za to bomo delali, se učili in molili,« je še dejal škof Šuštar.



Turnšek: Nič nas ne more presenetiti

Predsednik Slovenskega katehetskega urada (SKU) msgr. dr. Marjan Turnšek pa je ob začetku katehetskega leta spodbudil, da nas zaradi izkušenj lanskega leta, nič ne more presenetiti. »Naj bo to eden izmed 'kamnov' upanja in optimizma,« je spodbudil v pismu katehetom, ki ga je na novinarski konferenci prebrala s. Magda Burger.

Da pa bo, ob negotovosti in morda celo strahu ob začetku katehetskega leta, »jadrnica kateheze kljub viharnemu morju, ki ga lahko predvidevamo, varno priplula v pristan«, bo v Svetem Duhu potrebno sodelovanje vsej, župnikov, katehetov, staršev in tudi veroučencev, je poudaril Turnšek. Dodal je, da želi biti SKU v tem letu še bolj na razpolago, ne samo za pomoč, temveč so odprti tudi za vprašanja in potrebe ter tudi dobre rešitve.



Knjižica z besedili: Teden vzgoje 2020, Slovenija moja domovina.pdfTeden vzgoje 2020, Slovenija moja domovina.pdf


Preberite tudi:
- Teden vzgoje 2020: Slovenija, moja domovina
- Priporočila za izvajanje verouka
- Kako bo potekal verouk v novem veroučnem letu?
- Musek Lešnik: Šola ni le prostor, kjer se polnijo možgani

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh