Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Letos na prvo študijsko željo v prvem roku sprejetih 80 % študentov

Za vas piše:
A. A.
Objava: 30. 07. 2021 / 17:46
Oznake: Družba, Mladi
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.07.2021 / 17:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Letos na prvo študijsko željo v prvem roku sprejetih 80 % študentov
Za več kot štiri petine bodočih študentov je bila uspešna prva študijska izbira. FOTO: Pexels

Letos na prvo študijsko željo v prvem roku sprejetih 80 % študentov

Letošnji vpisi na študijske programe so se za uspešne izkazali za kar štiri petine kandidatov. Pri tem je več kot polovica od teh programov takšnih z omejitvijo vpisa.

Letos je bilo v Sklopu razpisa za vpis na dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za leto 2021/2022 na javnih in koncesioniranih visokošolskih zavodih v prvem roku za prijavo na 17.547 mest oddanih 15.279 prijav za vpis, poroča Ministrstvo za znanost, kulturo in šport.

V prijavno-izbirni postopek prvega prijavnega roka se je uvrstilo 14.750 prijav, od tega je bilo sprejetih 11.890 kandidatov. Kar 81 %, to je skupno 9680 kandidatov, je bilo sprejetih študijske programe, ki so jih v prijavi za vpis navedli na prvem mestu, pri čemer jih je bila več kot polovica takšnih z omejitvijo vpisa.

To leto ima omejitev vpisa 96 študijskih programov, prejšnje leto je bilo takšnih 92. Število kandidatov, ki to leto v prvem roku niso bili sprejeti na nobenega od študijskih programov iz različnih razlogov (neizpolnjevanje vpisnih pogojev, nezadostno število točk, neopravljeni preizkusi nadarjenosti, sposobnosti, spretnosti ali drugi razlogi) je bilo to leto skoraj petina. Medtem zanimanje kandidatov za redni študij približno enako številu razpisanih mest, medtem ko so izredni študiji prejeli manj prijav od razpisanih mest.

Kupi v trgovini

Tvoj šepet 2023
Za mladino
8,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh