Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Postojnski jami že 33. žive jaslice [FOTO, VIDEO]

Za vas pišejo:
A. R., Marko Mesojedec, P. G.
Objava: 25. 12. 2023 / 06:02
Oznake: Božič, Dogodek, Jaslice
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.12.2023 / 12:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Postojnski jami že 33. žive jaslice [FOTO, VIDEO]
Jožef in Marija ob pogledu na Deteta v jaslih. FOTO: Ana Rupar

V Postojnski jami že 33. žive jaslice [FOTO, VIDEO]

Postojnska jama je tudi letos prizorišče živih jaslic, ki jih uprizarjajo na največjem podzemnem odru na svetu, ki je dolg kar pet kilometrov. V 18 biblijskih prizorih nastopa in igra več kot 100 nastopajočih. Večina je lokalnih naturščikov vseh starosti.

Pevski in instrumentalni nastopi, plesne točke, svetlobni in zvočni učinki, kostumografija ter posebno okolje, ki ga ponuja jamska kulisa, nas popeljejo v božično skrivnost, oddaljeno več kot 2000 let nazaj v zgodovino. Predstava, ki je na sporedu vsak dan med 25. in 30. decembrom, traja 90 minut in jo dnevno večkrat ponovijo.

Priprave na tako zahteven projekt potekajo skozi vse leto, intenzivneje pa od avgusta. Na avdiciji v oktobru izberejo različne like: 4 Jožefe, 5 Marij, pastirce, angele, vojake, Zaharijo, Elizabeto, svete tri kralje, Rimljane.

Nastopanje v jami, ki poteka pri 10 stopinjah Celzija in ob visoki stopnji vlage, je zelo posebno. Ob tem je treba upoštevati še odgovorno obnašanje do naravne dediščine in strog jamski bonton.

Raiven poje pesem Ave Maria. FOTO: Ž. Intihar, M. Očko

Že drugo leto je del živega spektakla Raiven, slovenska predstavnica na Evroviziji naslednjo leto. Njena izvedba skladbe Ave Maria na vrhu Velike gore je presunljiva: »Sigurno je nekoliko lažje letos. Lani nisem čisto dobro vedela, kaj me čaka. To je zelo spiritualna izkušnja, tudi pesem Ave Maria doživljam kot neke vrste meditacijo. Sam ambient človeka kar pomiri. Akustika jame je čudovita in se zlahka poje.«

Raiven v prihodnjem letu čakata dva večja izziva. V maju bo nastopila na Evrosongu na Švedskem, še pred tem, aprila, pa bo obeležila 10-letnico glasbene poti. »Obojega dela se zelo veselim. Veliko dela me še čaka in upam, da bo vse šlo po načrtih. Na Evrosongu bi bil zame uspeh, da predvsem vizualno ustvarim efekt, ki sem si ga zamislila že nekaj časa nazaj ter da pesem vokalno izvedem kot znam in zmorem.«

Raiven bo naslednje leto zastopala Slovenijo na Evrosongu. FOTO: Marko Mesojedec

Ekipa nastopajočih je letos mednarodno obarvana. Italijanski operni pevec Ivan Defabiani ob vznožju Velike gore poje skladbo The Lord’s prayer: »To je zelo posebna izkušnja. Všeč mi je atmosfera jame, ljudje in osebje so prekrasni. Vesel sem, da so me opazili in povabili k sodelovanju. V Postojnsko jamo sem povabil tudi svoje domače in prijatelje in upam, da bodo prišli.

Italijanski operni pevec Ivan Defabiani. FOTO: Ana Rupar

V vlogi Marije in Jožefa na zadnji točki nastopata Julija Kobal in Jernej Mislej.

FOTO: Marko Mesojedec

Pri projektu oba sodelujeta že več let, Julija drugo leto, Jernej četrto, a za oba je prvič, da sta del zadnje točke predstave. »Velika čast nama je, da sva lahko na zadnji točki in da lahko predstaviva jaslice v Postojnski jami, ker je to naša jama. Veseli me, da pride vsako leto toliko turistov,« je za spletno Družino povedala Julija. Jernej, ki ni prvič v vlogi Jožefa, je pa prvič na zadnji točki, pa je dodal: »To mi predstavlja končno točko v karieri pri teh jaslicah. Zna biti, da je letos zame to zadnjič, ampak je lepo na tak način končati na tem glavnem prizoru, ki je med najlepšimi.«

Sveti trije kralji. FOTO: Marko Mesojedec

V zadnjem prizoru ob rojstvu Jezusa nas očara Sveta noč v izvedbi treh najstnic. Rebeka Stanovnik, Anabela Kosanović in Marta Gargiulo jo zapojejo v slovenščini, angleščini in italijanščini.

Rebeka Stanovnik in Anabela Kosanović. FOTO: Ana Rupar

Rebeka in Anabela sta za spletno Družino povedali, da ju včasih malo zebe, utrujeni pa nista, saj je med posameznimi skupinami obiskovalcev malo časa za počitek. »Ko se prižgejo luči in začne igrati glasba, morava vstati in se pripraviti, saj je čas za naslednji nastop. Čeprav naju med prazniki skoraj ne bo doma, so domači ponosni in naju podpirajo. Tudi njim se zdi to edinstvena priložnost, izkušnja, ki je ne dobi vsak. Marsikdo si želi, pa ne more do tega. Starši naju podpirajo in naju bodo vsak dan pripeljali iz Polhovega Gradca oz. Dola pri Ljubljani. Pestre počitnice bodo!«

Že četrto leto je del nastopajočih operna pevka Urška Kastelic, ki pravi, da je jama prava katedrala, peti v njej pa pravi privilegij.

Rekordno leto za Postojnsko jamo

Postojnski jami se ob izteku leta 2023 obeta rekordno leto, je povedal predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj. Prihodki naj bi znašali 39 milijonov evrov (lani 22,6 milijona), dobiček pa dobrih 13 milijonov.

Marjan Batagelj in Raiven. FOTO: Ana Rupar

Ocenjujejo, da bo skupna številka obiskovalcev jame v letošnjem letu 826 tisoč. Napovedi kažejo, da naj bi v nekaj letih dosegli število milijon obiskovalcev. Med letošnjimi gosti jame je bil slovenski delež 6-odstoten, 26 odstotkov jih je bilo iz sosednjih držav, tretjina iz drugih evropskih držav, 17 odstotkov pa iz neevropskih držav.

Še nekaj fotoutrinkov živih jaslic si lahko ogledate v fotogaleriji. 

Nalaganje
Nazaj na vrh