Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pustna Sobotna iskrica namenjena pomoči na Arktiki, v Senegalu in Kongu

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 17. 02. 2023 / 07:55
Oznake: Dobrodelnost, Svet
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 18.02.2023 / 07:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pustna Sobotna iskrica namenjena pomoči na Arktiki, v Senegalu in Kongu
Dekleta v Senegalu pripravljajo obrok. FOTO: Arhiv Misijonsko središče Slovenije

Pustna Sobotna iskrica namenjena pomoči na Arktiki, v Senegalu in Kongu

Naši kolegi z Radia Ognjišče bodo v sodelovanju z Misijonskim središčem Slovenije danes izpeljali tradicionalno Pustno Sobotno iskrico, s katero bodo tudi letos pomagali misijonom, na katerih delujejo slovenske misijonarke, ki prosijo za pomoč pri nakupu hrane. Poslušalce bodo torej vabili k darovanju sredstev za premagovanje otroške lakote na Arktiki, v Senegalu in Kongu.

Tudi letošnjo Pustno Sobotno iskrico bodo izpeljali kot radijsko dobrodelno akcijo, brez plesnega spremstva v dvorani in rajanja pustnih mask, kot pred pandemijo. K darovanju vabijo danes med 9. in 15. uro. Pred sobotnim akcijo smo se pogovarjali s kolegom z Radia Ognjišče Juretom Seškom, ki je glavni motor dobrodelne pobude.

Jure Sešek: »Vsako leto znova ostanemo brez besed, iskreno solznih oči in polni hvaležnosti za dobroto vseh, ki zaupajo našemu radiu in predvsem delu misijonarjev in Misijonskega središča.« FOTO: Rok Mihevc

Kako boste izpeljali letošnjo 21. Pustno Sobotno iskrico?

Pred nami je živahen radijski dan. Ob devetih bomo, kot vsako soboto, začeli našo otroško oddajo, ki bo tokrat, kot že dvajset let zapored, razširila dobrodelna krila in trajala do petnajste ure. Glavna rdeča nit sobotnega radijskega programa bo ponavljanje telefonske številke. Sliši se nenavadno, a vendar. Zavedamo se, da brez tega ne bo pravega odmeva.

V naši radijski kleti bo telefonski center, v njem petnajst sodelavcev Radia Ognjišče in Misijonskega središča Slovenije, veliko dobre volje in hvaležnosti za prav vsak dar. Program, ki ga bo slišati po Slovenij in svetu, bo prinašal veselo glasbo, utrinke z misijonskih poljan, zahvalo ob uspehih minulih Pustnih Sobotnih iskric in misli misijonark, ki jim bo namenjena pomoč pri delu v njihovih koncih sveta.

KAJ? Pustna Sobotna iskrica. KDAJ? V soboto, 18. februarja, med 9. in 15. uro. KJE? Na radijskih valovih Radia Ognjišča.

Katerim misijonom in katerim misijonarkam boste torej namenili letošnji darovani izkupiček?

Vsako leto skupaj z Misijonskim središčem prisluhnemo prošnjam naših misijonarjev in izberemo namen, ki je vedno povezan z otroki. Zavedamo se, da je revščina v misijonskih deželah zelo boleča, lakota, v katero so rojeni otroci, pa tako huda, da mnogi umirajo. Zato bomo tudi letos skušali podati roko otrokom, ki so lačni, zagotoviti nekaj sredstev tistim, ki vsakodnevno skrbijo, da so vsaj v šolah na misijonih deležni skromnega obroka. Iz minulih let vemo, da je šolski obrok pogosto tudi njihov edini v dnevu.

Misijone in misijonarke, ki bodo prejeli letošnja sredstva, lahko podrobneje spoznate na dnu članka.

Prvič smo se odločili, da bomo v soboto zbrana sredstva razdeli na tretjine in pomagali našim misijonarkam, ki delujejo v Senegalu, Kongu in na Arktiki. Sestre Zorica Blagotinšek, Mojca Karničnik in Dorica Sever polne hvaležnosti pričakujejo sadove pustne sobote, zaupajo v dobroto Slovenk in Slovencev ter upajo, da bodo z zbranimi darovi lahko pomagale pri nakupu hrane za dekleta v srednji šoli, podhranjene otroke v posebnem centru zanje in za otroke inuitskih družin, ki vsakodnevno prihajajo v zavetje misijonske hiše.

Sestra Dorica z inuitskimi otroki. FOTO: Arhiv Misijonsko središče Slovenije

Afrika in Arktika, dva povsem različna svetova, pa vendar podobne stiske, enake skrbi in podobna veselja. V soboto bomo skušali povezati različne svetove. Z vezjo dobrote in medčloveške pozornosti, s sredstvi, ki jih bodo, verjamem, pridno sporočali naši poslušalci. Vedno znova smo začudeni nad njihovo dobroto in pripravljenostjo pomagati misijonarkam in misijonarjem.

Koliko denarja ste zbrali v dvajsetih letih, odkar poteka akcija, in koliko misijonarjem ste pomagali?

Zgodba Pustne Sobotne iskrice, ki je v teh letih postala odmevna dobrodelna prireditev, se je začela leta 2001, ko smo prvič skušali osmisliti pustno rajanje in mu pripeti dobrodelno noto. Spomnim se negotovih korakov ideje, skrbi, ki so nas navdajale, in pustnih šem, ki so se zbrale na Vrhniki. Z nami so bili Čuki, pomagali pa smo Zambiji, misijonu, na katerem se je srčno razdajal p. Miha Drevenšek. Pustni ples z dobrim namenom je rastel iz leta v leto, gostoval na različnih koncih in se pred leti s plesom ustavil v Šentvidu. Prišla je korona, spremenila naše načrte in dobrodelni soboti odvzela pustni ples. Vsa ostala dobrota je ostala in se množila.

 S. Zorica je na misijonu v Senegalu. FOTO: Arhiv Misijonsko središče Slovenije

Poslušalci Radia Ognjišče so v Pustnih Sobotnih iskricah doslej darovali več kot 1,5 milijona evrov. Za nami je cela vrsta različnih namenov dobrega dela. Svež je spomin na lansko akcijo, ko smo za otroke v Mozambiku zbrali 175.000 evrov, leto pred tem smo pomagali centru za otroke s posebnimi potrebami v Burundiju in zbrali 195.000 evrov ...

Vsako leto znova ostanemo brez besed, iskreno solznih oči in polni hvaležnosti za dobroto vseh, ki zaupajo našemu radiu in predvsem delu misijonarjev in Misijonskega središča.

Pustna Sobotna iskrica je doslej pustila lepe sledi na vseh celinah. Naj omenim šoli v Kambodži, na Madagaskarju, medicinski center v Ugandi, pomoč za hrano v Braziliji, nakup čolnov v Amazoniji, odkup hiše v Ukrajini ...

Mamice v Kongu čakajo na vrečko hrane za svoje otroke. FOTO: Arhiv Misijonsko središče Slovenije

Odmevna je bila akcija, ki smo jo podnaslovili "Drobiž za riž", ko so poslušalci pomagali lačnim Malgašem, pa buldožer, ki na jugu rdečega otoka še danes ravna poti do soljudi. Ne bom pozabil, kako veseli smo bili pred leti, ko smo "preračunali", da zbrana vsota predstavlja sredstva za vsakodnevni obrok več sto otrok v salezijanski šoli na zahodu Etiopije. Vsakodnevni obrok zanje za kar devet let. Devet let! Nekajkrat smo, tudi v navezi s Slovensko karitas, pomagali pri premagovanju stisk v Sloveniji, a ostajamo zavezani pomoči misijonom.

Kako in kje bodo ljudje lahko darovali?

Za darovanje vedno obstaja več poti. Poslušalce vabimo h klicu na telefonsko številko 01 29 27 529, ki bo vodila v naš klicni center. Zapisali bomo vsoto darovanega, z Misijonskega središča Slovenije pa bodo darovalcem poslali položnico. Vabili bomo k sporočanju sredstev prek sms sporočil. Na radijski spletni strani bo objavljen obrazec za elektronsko darovanje, najkrajša pot pa bo QR koda, ki je dandanašnji že znana kratka pot za bančna nakazila. Najbolj živahna pa bo sobota med 9. in 15. uro, seveda na to pustno soboto.

V soboto bo možno darovati prek klica na številko 01 29 27 529.

Iz vsega povedanega lahko vidimo in sklepamo, da se je akcija v teh 20 letih zelo dobro prijela med vašimi poslušalci?

Mislim, da je Pustna Sobotna iskrica ena izmed odmevnejših akcij Radia Ognjišče. Stiki z misijonarji, njihovi odmevi hvaležnosti, predvsem pa konkretni sadovi, ki jih je pustno dobro delo rodilo doslej, pričajo o moči, ki smo ji priča, če "stopimo skupaj". Zbrana sredstva pa govorijo predvsem o stopnji zaupanja našemu radiu, še veliko pred tem pa o zaupanju v delo slovenskih misijonarjev. Zaupamo tudi v resnico, da gredo prav vsi zbrani darovi neposredno v njihove roke. Vsi nastopajoči v minulih letih in tudi vsi sodelavci se vedno znova za delo, storjeno na pustno soboto, odpovemo vsakemu plačilu, zaposleni delovnim uram, prostovoljci vsem nadomestilom. Pridobljenega zaupanja ne bomo izkoriščali, še naprej se bomo iskreno trudili, da ostane trdno in nas povezuje v dobrem delu.

Misijonarke, ki bodo prejele vaše letošnje darove

S. Dorica Sever

S. Dorica Sever že dobri dve desetletji živi in dela med Eskimi oz. Inuiti na Arktiki, na hladnem severu Kanade. Med drugim skrbi za redne obroke otrok, ki obiskujejo misijonsko hišo v krutem podnebju, v krajih, v katerih se živo srebro spusti tudi do minus šestdeset stopinj Celzija. Radi bi pomagali tudi pri obnovi misijonskega zavetja.

Oblačila, ki jih nosijo Inuiti v Kanadi. FOTO: Arhiv Misijonsko središče Slovenije

S. Zorica Blagotinšek

S. Zorica Blagotinšek je uršulinka, misijonarka, ki je v Senegalu od novembra 2021. Živi v mednarodni uršulinski skupnosti v Thiesu, tretjem največjem senegalskem mestu. V tamkajšnji župniji, katere del je tudi njena sestrska skupnost, deluje tudi velika šola za dekleta. Skromen šolski obrok mnogim predstavlja edini obrok v dnevu, misijonarkam pa veliko skrb, kako zagotoviti sredstva za nakup hrane.

Nasmejana s. Zorica in šolska dekleta. FOTO: Arhiv Misijonsko središče Slovenije

S. Mojca Karničnik

S. Mojca Karničnik deluje v Kongu: »V naši župniji imamo veliko skrbi. Najbolj nas skrbi, ker je vedno več podhranjenih otrok. Huda lakota se širi kot epidemija, kar je, seveda, posledica splošne revščine, prave bede v državi. Spomnim se, da sem pred leti pisala, da so razmere pri nas tako slabe, da slabše ne morejo biti. O, pa se je od takrat še močno poslabšalo.«

Skrb za podhranjene otroke v Kongu. FOTO: Arhiv Misijonsko središče Slovenije


Nalaganje
Nazaj na vrh