Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Letošnje leto z vidika spoštovanja človekovih pravic ni bilo najboljše

Objava: 14. 12. 2009 / 11:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Letošnje leto z vidika spoštovanja človekovih pravic ni bilo najboljše

Poročilo ameriškega kongresnika ob dnevu človekovih pravic

Ob dnevu človekovih pravic, 10. decembra, je ameriški kongresnik Chris Smith izdal povzetek poročila o nespoštovanju človekovih pravic na Kitajskem, Kubi, v Sudanu, Vietnamu in drugih deželah po svetu. Smith, ki je član republikanske stranke, je poudaril, da z vidika spoštovanja človekovih pravic leto 2009 za številne ljudi po svetu ni bilo prav ugodno.

Vietnam, čigar predsednik se je prav minuli petek sestal s papežem Benediktom XVI., je v poročilu naveden kot država, kjer je spoštovanje človekovih pravic v letošnjem letu zdrsnilo ‘s slabega na slabše’. V Hanoiju je prišlo do pravega hudournika omejevalnih ukrepov za vse tiste pogumne državljane, ki so se pripravljeni boriti za temeljne človekove pravice. Vse te žrtve so v imenu režima zaprli, poroča Smith, ker so si drznili udejanjati svojo vero in se zavzemati za to, v kar verjamejo.

Kongresnik Smith je med predstavitvijo svojega poročila v ameriškem senatu kolegom predstavil tudi Vietnamsko listino človekovih pravic, da bi z njo lahko ukrepali proti vietnamski vladi in jo obtožili krivične obravnave in odvzema svobode demokratičnih aktivistov, vernikov in aktivistov, ki se zavzemajo za pravice delavcev.

V poročilu je med državami, ki ne spoštujejo človekovih pravic, navedena tudi Kitajska. Med drugim so tam človekove pravice kršene tudi z vprašanji glede podnebnih sprememb. Poleg tega na Kitajskem še vedno velja politika družin z enim otrokom, stopnja samomorov pri ženskah pa je v tej deželi najvišja na svetu.

Kongresnik Smith je podal tudi skrb zbujajoče podatke o Sudanu, kjer so bili prebivalci v preteklosti priče številnim pokolom , spolnemu nasilju in uničenju celotnih vasi.

Pri vprašanju odnosov med Združenimi državami Amerike in Kubo je Smith kot eno ključnih poglavij navedel izpust političnih zapornikov, poleg tega pa tudi odprtje kubanskega trga v turistične namene in umik trgovinskega embarga.

Pri poglavju o spoštovanju otrokovih pravic se je Smith dotaknil ugrabitev otrok, ki so v svetu ‘naraščajoča težava’, pri reševanju katere pa so potrebne ‘resnične sistemske spremembe’.

Na fotografiji: ameriški kongresnik Chris Smith

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh