Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Letošnji ameriški novomašniki mlajši kot prejšnja leta

Objava: 22. 04. 2009 / 06:49
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Letošnji ameriški novomašniki mlajši kot prejšnja leta

Bodoči ameriški novomašniki, ki bodo posvečeni ob zaključku letošnjega študijskega leta, so v povprečju mlajši kot prejšnja leta, prihajajo pa iz najrazličnejših okolij, poroča Ameriška škofovska konferenca.

Kar nekaj škofij letos pričakuje veliko število posvečenj. V nadškofiji Newark bo posvečenih 13 bogoslovcev, od katerih bodo nekateri delovali kot škofijski duhovniki, nekaj pa jih je iz gibanja neokatehumenov. Nadškofija Chicago se pripravlja na deset mašniških posvečenj, washingtonska osem, škofija Memphis v Tennesseeju šest in Cincinnati sedem. Sedmih novomašnikov se veselijo tudi v nadškofiji Portland v Oregonu, kar v tej nadškofiji predstavlja največje število novih duhovnikov v zadnjih skoraj štiridesetih letih.

Povprečna starost letošnjih novomašnikov je 33 let, kar je manj kot je bilo povprečje prejšnja leta. Eden izmed bodočih duhovnikov šteje 25 let, dva 26, najstarejši pa jih šteje 36.

Med letošnjimi novomašniki je precejšnje število konvertitov, ki so se v katolištvo spreobrnili iz različnih protestantskih vej; med njimi so tako nekdanji luteranec, evangeličan in dva baptista. Eden izmed bodočih novomašnikov je v katoliško vero prestopil pri sedemnajstih letih, prihaja pa iz družine, v kateri ni bilo katoličana v zadnjih 200 letih.

Nekaj novomašnikov izhaja iz velikih družin z enajstimi, pa s sedmimi otroki, nekateri imajo brate, ki že delujejo kot duhovniki. Kar nekaj jih je v Ameriko prišlo iz drugih držav, bodisi kot begunci, ali pa so se odločili za študij v tujini. Prihajajo iz Vietnama, Peruja, Indonezije, s Filipinov in Poljske.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh