Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Letošnji diakoni posvečeni

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 23. 06. 2020 / 09:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.06.2020 / 08:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Letošnji diakoni posvečeni

Letošnji diakoni posvečeni

Diakonska posvečenja so letos bila v koprski stolnici, župniji Ljubljana - Ježica in Novem mestu.

Nova diakona v ljubljanski nadškofiji: Peter Čemažar iz župnije Ljubljana-Ježica ter Boštjan Dolinšek iz župnije Stranje.

V Katoliški cerkvi v Sloveniji je bilo letos v štirih škofijah ter v eni redovni skupnosti posvečenih 6 novih diakonov in 7 novih duhovnikov.

Prva letošnja diakonska posvečenja so bila v četrtek, 25. junija. V koprski stolnici je koprski škof Jurij Bizjak v diakona posvetil Tilna Kocjančiča iz župnije Bertoki, v ljubljanski nadškofiji pa sta diakonsko posvečenje prejela Peter Čemažar iz župnije Ljubljana-Ježica ter Boštjan Dolinšek iz župnije Stranje. Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl je v nedeljo, 28. junija, v mariborski stolnici v diakona posvetil Simona Lamprehta iz župnije Sv. Andrej - Svečina. Novomeški škof Andrej Glavan pa je 29. junija v diakona posvetil Jakoba Piletiča iz župnije Kostanjevica na Krki in Janeza Meglena iz župnije Krka.



Nadškof Zore je poudaril poslušanje s srcem

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je novima diakonoma Petru Čemažarju in Boštjanu Dolinšku svetoval, naj najprej odpreta uho in srce besedi. Poudaril je, da se mora, kdor hoče biti v službi Božjega ljudstva, naučiti poslušati s srcem in ponižno. »Dragi Boštjan, dragi Peter, bodita pozorna poslušalca besede, da bosta besedo lahko tudi uresničevala. Tako bosta vsak dan znova mogla odgovoriti: Tukaj sem, ko bosta stala ob oltarju in pomagala duhovnikom, ko bosta evangelij oznanjala z besedo in dejanjem ter tako krščansko ljudstvo poučevala v veri,« je novima diakonoma na novi poti svetoval nadškof.



»Če bosta poslušala Gospoda Jezusa in hodila za njim, se bosta naučila tudi prepoznavati njegove, njegovo žetev, njegovo čredo, njegov vinograd.«

»Bližina z Jezusom vaju bo naučila usmiljenja, sočutja, ali kot večkrat poudarja papež Frančišek, naučila vaju bo nežnosti. Brez teh izrazov ljubezni ne bosta mogla srečevati tiste resnične žetve, o kateri govori Jezus.«



Nadškof Zore je nova diakona opozoril, da sta stopila na pot, na kateri so utrujeni in izmučeni, razkropljeni in izgubljeni ljudje, zaznamovani s svojimi slabostmi in obremenjeni s svojimi grehi.

Obrnil se je tudi na sorodnike diakonov in druge vernike in jim dejal, naj molijo zanju, da bosta rastla v veri in milosti pri Bogu in ljudeh, pa tudi, naj molijo za bodoče duhovnike in redovnike.


V koprski stolnici je koprski škof Jurij Bizjak v diakona posvetil Tilna Kocjančiča iz župnije Bertoki.

»Molite, da bodo srčni, da pred tem darom ne bodo bežali, da se tega daru ne bodo bali, ampak se ga bodo razveselili in nanj odgovorili. Molite pa tudi zase in za vse nas, da bi znali vedno znova poslušati in sprejemati Očetovo besedo, kakor jo je poslušala in sprejemala Marija, ki naj nas spremlja in varuje na poti za njenim Sinom Jezusom.«



Diakonsko posvečenje v Mariboru

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl je v nedeljo, 28. junija, popoldne v mariborski stolnici v diakona posvetil Simona Lamprehta iz župnije Sv. Andrej-Svečina, ki je, kot je v pridigi dejal nadškof, Boga postavil na prvo mesto.



»Spoznal si, da je pot darovanja in služenja tvoja pot, in v vsej iskrenosti želiš hoditi po tej poti za Gospodom,« je nadaljeval nadškof. »Sprejeti želiš njegov stil življenja v neporočenosti. Prava in resnična vrednost tvoje izbire je v tem, da se boš na ta način še bolj posvetil ljudem in s tem naredil še več dobrega. Tvoja celostna podaritev Bogu bo v tem, da bo tvoje življenje s posvečenjem postalo še bolj rodovitno. Na ta način boš še bolj ljubil Boga in boš bolj odprt za izpolnjevanje Božje volje. Tako boš lahko postajal brat in spremljevalec tistih, ki ti jih bo na pot pošiljala Božja previdnost. Srečen diakon ali duhovnik lahko 'rojeva' ljudi za novo pot ljubezni, solidarnosti, dobrote in miru. Na to pot te je povabil s posebnim klicem.«

Pogumno v služenje

Nato je nadškof opisal službo diakona, ki je služenje okolju, ki veri ni naklonjeno, za kar je potreben pogum. Novi diakon bo utrjeval vero, vodil molitve krščanskega občestva, krščeval, bil navzoč pri sklenitvi zakonske zveze, nosil sveto obhajilo bolnikom in vodil cerkvene pogrebe. Vsega tega seveda ne bi zmogel brez Božje pomoči in ljubezni.



Nadškof Cvikl je novemu diakonu dejal, naj bo takšen, da bodo ljudje v njem prepoznali lastnosti Kristusovega učenca: »Zato v vsakodnevni 'službeni' in osebni molitvi utrjuj svojo povezanost s Kristusom. Tudi na nebeško mater Marijo ne pozabi. Pusti ji, da te s svojim materinskim plaščem varuje in spremlja s svojo priprošnjo.«

Ker je Simon Lampreht prejel diakonsko posvečenje v Slomškovi stolnici, mu je nadškof dejal, naj mu bo prav A. M. Slomšek vzor in priprošnjik pri Bogu, da bo vztrajal in ostal zvest danim obljubam.


Diakona Jakob Piletič in Janez Meglen z novomašnikom Blažem Frankom

Dan pozneje kot v mariborski, je bilo diakonsko posvečenje v novomeški stolnici. V diakona sta bila posvečena Jakob Piletič iz župnije Kostanjevica na Krki in Janez Meglen iz župnije Krka.

Foto; Vatican News, Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh