Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Letošnji dobitnik Boršnikovega prstana Ivo Barišič

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 26. 05. 2022 / 12:20
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.05.2022 / 12:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Letošnji dobitnik Boršnikovega prstana Ivo Barišič
Na gledališki oder je prvič stopil kot Princ Dobromil leta 1969. FOTO: SNG Nova Gorica/ foto atelje Pavšič Zavadlav

Letošnji dobitnik Boršnikovega prstana Ivo Barišič

V Mariboru so danes razglasili letošnjega dobitnika Boršnikovega prstana, ki velja za osrednjo nagrado za igralsko ustvarjalnost. Prejel ga bo nekdanji član ansambla SNG Nova Gorica Ivo Barišič. Predstavili so tudi program festivala, ki bo med 30. in 12. junijem.

Dobitnika Borštnikovega prstana je izbrala strokovna žirija, ki so jo sestavljali režiser Jernej Lorenci, gledališka kritičarka Mojca Jan Zoran in lanska prejemnica te nagrade za življenjsko delo Jette Ostan Vejrup.

»Najznačilnejša poteza v ustvarjalnosti Iva Barišiča sta njegova predanost in odprtost - kot igralec vseskozi posodablja svoj način igre in ohranja radovednost za nov, drugačen gledališki in filmski jezik, zato z njim radi sodelujejo tako izkušeni, uveljavljeni režiserji kot tudi ustvarjalci najmlajše generacije in tisti, ki odstopajo od ustaljenih teatrskih in filmskih praks,« je zapisala Tea Rogelj v utemeljitvi nominacije, ki jo je pripravila za Društvo gledaliških kritikov in teatrologov (DGKTS).

Zmagovalcu bodo izročili prstan na zaključni slovesnosti 57. Festivala Borštnikovo srečanje 12. junija, ko bodo podelili tudi druge festivalske nagrade.

Ivo Barišič – eden najbolj priljubljenih primorskih igralcev

Barišič se je rodil leta 1949 v Ljubljani. Obiskoval je osnovno šolo v Sežani, nato pa še industrijsko šolo Iskra v Kranju. Po šolanju se je zaposlil v Primorskem dramskem gledališču in tam ostal vse do upokojitve 2014.

Prejel obilo nagrad

Lansko leto je na podelitvi primorskih gledaliških nagrad tantadruj prejel nagrado za življenjsko delo. Leta 1975 je prejel Borštnikovo diplomo in nagrado RTV Ljubljana za mladega igralca, bronasto vrtnico na 11. goriškem srečanju mladih odrov, diplomo Mestne občine Nova Gorica za tri desetletja dela v PGD. Leta 2013 je prejel odličje za življenjsko delo Marija Vera, leta 2015 nagrado Vesna, lani pa še nagrado za življenjsko delo Ita Rina Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev.

V dolgoletni igralski karieri je s svojimi izvirnimi kreacijami in izrazito samosvojo prezenco plemenitil ne samo slovenski gledališki, ampak tudi filmski prostor.

Znane filmske vloge

Zaigral je tudi v filmih To so gadi, Patriot, Vampir z Gorjancev, Srečen za umret, Psi brezčasja, Vesolje med nami in še v mnogo drugih.

Nalaganje
Nazaj na vrh