Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Letošnji študijski dnevi Draga v znamenju inovacij in hitro spreminjajočega se sveta

Za vas piše:
M. M.
Objava: 31. 08. 2023 / 07:00
Oznake: Tehnologija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.08.2023 / 13:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Letošnji študijski dnevi Draga v znamenju inovacij in hitro spreminjajočega se sveta
Lanski 57. Študijski dnevi Draga, na katerih je med drugim predaval dr. Janez Juhant. FOTO: Ivo Žajdela

Letošnji študijski dnevi Draga v znamenju inovacij in hitro spreminjajočega se sveta

Od petka do nedelje, 3. septembra, bodo v parku Finžgarjevega doma na Opčinah pri Trstu potekali tradicionalni, že 58. Študijski dnevi Draga. Letos bodo v središču pozornosti zlasti tehnološke, gospodarske in druge inovacije.

Kot poudarjajo prireditelji, Društvo slovenskih izobražencev, niso vse inovacije dobre. Niti ni vse, kar je na videz napredno, res tudi takšno. »Podobno velja za to, kar je na prvi pogled konservativno. Zato se bomo na študijskih dnevih vprašali, kaj sta pravzaprav politična desnica in politična levica danes. Premišljevali pa bomo tudi o tem, kako naj bi se Slovenci v Italiji in v Avstriji najbolje politično udejstvovali, saj nekatere tradicionalne oblike političnega delovanja vse manj ustrezajo novim razmeram.«

V petek bo gost tržaški škof Trevisi

Prvi dan, v petek, 1. septembra, je ob 16.30 na sporedu pogovor z novim tržaškim škofom Enricom Trevisijem na temo Kakšno bratstvo je mogoče?. V pogovoru bodo med drugim skušali odgovoriti na vprašanji, kako lahko kristjan odgovarja na številne izzive in protislovja, pred katerimi stoji danes človeštvo, ter kako naj se v javnem življenju sooča z moralno spornimi izbirami na eni strani in politično instrtumentalizacijo krščanskega nauka na drugi.

Ob 20. uri bo koncert vokalne skupine Vikra.

Natančnejši spored po dnevih lahko najdete tukaj.

V soboto o umetni inteligenci in inovacijah

Bogato sobotno dogajanje (ob 10. uri) bodo odprli predavatelji dr. Daniel Doz, dr. Andrej Flogie, mag. Jonas Miklavčič in Borut Svara na okrogli mizi z naslovom DRAG-AI: Česa umetna inteligenca še ne ve? Sogovorniki bodo osvetlili, kaj danes vemo o umetni inteligenci in na katerih področjih nam lahko pomaga.

V popoldanskem delu (ob 16.30) bodo gospodarstveniki z bogatimi izkušnjami Edi Kraus, dr. Mark Pleško in dr. Aleš Štrancar predavali na temo Inovacije in trajnostni razvoj. 

Ob pol devetih zvečer bo zbrane zabavala rokenrol peterica Jet Black Diamonds.

Neposredni prenos študijskih dnevov bo na spletni strani slovenskaprosveta.org/draga/ in YouTube kanalu Draga streaming.

 Nedeljsko dogajanje

Zadnji dan se bo začel z mašo ob 9. uri, ob 10.15 pa bosta o političnih dilemah Slovencev v Italiji in Avstriji govorila Ivo Jevnikar in Karl Hren. V razpravi sodelujejo še Sabina Zwitter – Grilc, Igor Kocijančič, Marko Pisani in Stefano Ukmar.

V nedeljo popoldne bodo podelili 12. Peterlinovo nagrado. Prejel jo bo Sergij Pahor. FOTO: Ivo Žajdela

Ob 16. uri bo sledila še razprava na temo Desnica in levica danes, kjer bosta svoj pogled nanju v luči slovenskih in evropskih razmer z zbranimi delila dr. Žiga Turk in dr. Igor Lukšič.



Nalaganje
Nazaj na vrh