Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Letošnji Teden vzgoje gradi vzgojno vas

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 30. 08. 2021 / 13:20
Oznake: Šolstvo, Vzgoja
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.08.2021 / 13:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Letošnji Teden vzgoje gradi vzgojno vas
Naslov letošnjega tedna vzgoje je nastal na pobudo papeža Frančiška leta 2019. FOTO: Helena Adamič

Letošnji Teden vzgoje gradi vzgojno vas

Med 5. in 12. septembrom bo potekal že četrti teden vzgoje pod naslovom Svetovno vzgojno zavezništvo, ki ga v to leto v sodelovanju s Komisijo za šolstvo pri Slovenski škofovski konferenci in Slovenskim katehetskim uradom pripravlja Društvo katoliških pedagogov Slovenije (DKPS). Tema je plod pobude papeža Frančiška, da v bratstvu zgradimo svetovno vzgojno vas.

Na novinarski konferenci so sodelovali msgr. dr. Franci Šuštar, ljubljanski pomožni škof in predsednik Komisije za šolstvo pri Slovenski škofovski konferenci; p. dr. Silvo Šinkovec DJ, duhovni asistent DKPS in urednik revije Vzgoja, Marko Weilguny, tajnik Komisije za šolstvo pri SŠK ter Matevž Vidmar, podpredsednik DKPS.

Teden vzgoje naslavlja vse, ki v vzgoji in izobraževanju sodelujejo, saj tako sebe kot druge vzgajamo vsi. Zato je papež Frančišek 12. 9. 2019 ob začetku iniciative Svetovnega vzgojnega zavezništva v Rimu nastal dokument, katerega podpis je žal preprečila pandemija. A ravno to je spodbudilo razmislek o tem, kako zelo je vzgoja pomembna. Dokument temelji na sedmih točkah, jih v spodnjem videu osvetli Matevž Vidmar, podpredsednik DKPS.

Ravno zaradi pridružitve pobudi so to leto DKPS, SŠK in SKU teden vzgoje naslovili Svetovno vzgojno zavezništvo. Teden ima dva temelja, prvi je zavest o njegovi pomembnosti v vseh vzgojnih in izobraževalnih ustanovah, drugi, še pomembnejši, je duhovni. Namen tedna je tudi molitveno podpreti vse, tudi nevidne, ki sodelujejo v procesih izobraževanja. Ob letošnjem tednu vzgoje izdano gradivo med drugim vsebuje razmišljanja dr. Franca Šuštarja, Aleša Čerina, Nuše Pohlin Schwarzbartl, Janeza Ciglerja Kralja, prof. dr. Ivana Štuheca, ki so namenjene osebnemu razmišljanju, kratkemu branju v skupnostih in pri evharistiji. Gradivu so dodane tudi prošnje za posamezne katoliške vzgojne in izobraževalne ustanove.


Letošnji teden vzgoje zlasti molitveno podpira vse vpletene v vzgojno-izobraževalni proces. FOTO: Helena Adamič

Blagoslov in molitev ob začetku šole

P. dr. Silvo Šinkovec je začetek šolskega leta predstavil kot mozaik treh kamenčkov. Prva izmed njih je blagoslov šolskih torb, pri čemer je šolska torba simbol za blagoslov otrok oziroma vsega, kar se otrokom dogaja, blagoslov njihovih družin in staršev. Druga iniciativa je blagoslov škofov, saj lahko tudi oni ob začetku ponudijo spodbudno besedo, tako kot jo šolski minister. Tretja pobuda pa poveže prvi dve: kot imamo teden družin in teden sociale imamo lahko tudi teden vzgoje, pri čemer vse, ki so v cerkvi ta teden povabimo k molitvi za varnost in blagoslov vsega pedagoškega dela.

Mesto cerkve v vzgoji

Cerkev za človeka želi poskrbeti celotnost, tako duhovno, materialno kot intelektualno, zato tudi želi, da bi vsi, ki so v proces vzgoje in izobraževanja vključeni sodelovali, se povezovali, razumeli, čutili in si ne postavljali ovir, temveč imeli pred očmi otroka oziroma mladega človeka, ki to srka, je povedal msgr. dr. Franci Šuštar. Na tem področju ima cerkve namreč že tisočletno izkušnjo, in želi to, kar lahko dobrega, izvirnega in močnega prispeva za dobro človeka, ohranjati tudi v moderni družbi.

Kupi v trgovini

O, ti naš Lovro...
Družina in vzgoja
12,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh