Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Libanonski škof zaskrbljen zaradi položaja kristjanov v Siriji

Objava: 04. 10. 2011 / 08:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Libanonski škof zaskrbljen zaradi položaja kristjanov v Siriji

Po mnenju škofa Mazlouma bi lahko muslimanska bratovščina prevzela oblast v državi.

Libanonski maronitski škof Samir Mazloum je zaskrbljen zaradi položaja kristjanov v sosednji Siriji. Nova vlada bi bila lahko 'še dosti bolj diktatorska in fanatična kot Assadova', je škof Mazloum povedal v pogovoru za katoliško človekoljubno organizacijo 'Cerkev v stiski'.

Predvsem muslimanska bratovščina je povsem pripravljena za prevzem oblasti. Ob tem obstaja bojazen, da bi v Siriji uvedli šeriatsko pravo, ki bi veljalo tudi za vse kristjane v deželi. Tako bi kristjani postali 'drugorazredni državljani, ki bi jim bila odvzeta pravica do enakopravnosti in do običajnega življenja'.

Škof Mazloum tudi meni, da bi sirijski kristjani lahko postali tarča maščevanja. V času Assadove vlade je bil položaj kristjanov v Siriji zadnjih trideset let 'razmeroma sprejemljiv', ker je sam režim izhajal iz islamske manjšine t.i. alavitov. S tem povezano strpnost bi pri radikalni spremembi oblasti lahko napačno razumeli kot 'sodelovanje z Assadovim režimom'.

Spremembe v smeri demokratizacije dežele in spoštovanje človekovih pravic, 'kot to zahtevajo mladi po sirskih ulicah', pa velja le pozdraviti, poudarja škof. Po navedbah katoliške človekoljubne organizacije 'Cerkev v stiski' v Siriji živi okoli 1,6 milijona kristjanov, izmed katerih jih približno 35.000 pripada z Rimom združeni maronitski Cerkvi.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh