Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Licitacija lesa na Koroškem postregla z rekordi

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 15. 03. 2023 / 12:29
Oznake: Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.03.2023 / 13:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Licitacija lesa na Koroškem postregla z rekordi
Najvišjo ceno je dosegel gorski javor. FOTO: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Licitacija lesa na Koroškem postregla z rekordi

Danes poteka že 17. licitacija lesa, ki jo pripravljata Društvo Lastnikov gozdov Mislinjske doline in Zveza lastnikov gozdov Slovenije v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije. Organizatorji so zbrali 9566 hlodov, kar je največ doslej, skupno pa dosedanji izkupiček ocenjujejo na 4,5 milijona evrov. Tokrat so bili zaradi vremenskih razmer prvič primorani premikati datume licitacije, skrb ostaja iskanje ustreznega prostora.

Tako velike količine lesa niso pričakovali niti organizatorji, je na današnji novinarski konferenci ob dnevu odprtih vrat licitacije v Slovenj Gradcu povedal Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline.

»Vseskozi si želimo in poudarjamo, da moramo imeti utrjen prostor oziroma utrjene poti. Ne potrebujemo celotnega prostora utrjenega, samo poti bi morale biti za kamione utrjene, potem bi lahko delali licitacijo v vsakem vremenu,« je dejal Jeromel.

Skupno je 1019 lastnikov na Koroško pripeljalo 9566 hlodov v skupni količini 9720 kubičnih metrov. Oboje je največ doslej.

Večina lastnikov hlodov je iz Slovenije, nekaj jih je tudi iz Avstrije in Hrvaške ter letos prvič tudi z Madžarske.

Najvišje cene dosegel gorski javor

Najvišja dosežena cena zanj je 14.960 evrov po kubičnem metru oziroma nekaj manj kot 23.490 za celotni hlod. To je pol manj kot lani, je izpostavil Jeromel in dodal, da je tudi kupec, ki vsako leto kupuje najdražje sortimente, dejal, da tako lepih hlodov, kot so bili lani, letos ni bilo. Kupec najdražjega hloda je iz Italije.

 Organizatorji tako velike količine lesa niso pričakovali. FOTO: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Rekordi tudi pri drugih vrstah

Med drugim so najvišjo ceno doslej dosegli pri hrastu, smreki in macesnu. Najdražja smreka je bila posekana na območju slovenjgraške občine, na območju Golavabuke, dosegla je rekord po kubičnem metru, to je 1530 evrov, in po hlodu, saj je bil ta prodan za več kot 9000 evrov, kar je za smreko po Jeromlovih besedah izredno veliko.

Med vsemi drevesnimi vrstami so se sicer letos najbolje prodajali hlodi hrasta, ki ga je bilo največ, skupno prek 5000 kubičnih metrov.

Da si prizadevajo poiskati trajno ustrezen prostor, je danes dejal tudi slovenjgraški župan Tilen Klugler, ki pomoč v zvezi s tem pričakuje tudi od države. Poudaril je pomen dogodka za Slovenj Gradec in dobro delo organizatorjev, ki se kaže tudi skozi številke: na prvi licitaciji so prodajali 890 hlodov, na letošnji pa več kot desetkrat več.

Drugi krog

Organizatorji dosedanji izkupiček licitacije ocenjujejo na okoli 4,5 milijona evrov, a je letos ostalo kar precej neprodanega lesa. Tega ponujajo v drugem krogu licitacije, ki že teče, skupno gre za dobrih tisoč kubičnih metrov, poroča STA.

Direktor ZGS Gregor Danev je dejal, da brez lastnikov gozdov in sodelovanja sodelavcev ZGS ne bomo imeli zdravih, odpornih in visoko vrednih gozdov. Pomen javne gozdarske službe je poudaril tudi Tomaž Hrovat s kmetijskega ministrstva, ki ga veseli, da se delež domačih kupcev povečuje.

Največjo skupno količino je sicer letos po navedbah Jeromla kupil kupec iz Avstrije, furnirnica Wibeba, ki je skupno kupila prek tisoč kubičnih metrov lesa.

Kupi v trgovini

Morda se motim
Proza
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh