Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lisec

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 13. 07. 2016 / 07:06
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Lisec



V torek, 19. januarja, se bomo spomnili obletnice smrti misijonarja Friderika Barage (1797–1868). Deset dni prej bo Vinogradniško društvo Lisec pripravilo tradicionalni pohod od njegove domačije v Mali vasi do 565 metrov visokega Lisca, ki se ga je lani udeležilo več kot tristo pohodnikov. Na ta razpotegnjeni vinogradniško-gozdnati hrib pa se lahko vzpnemo tudi iz Dobrniča, kjer je bil Baraga krščen.

Dobrnič, ki leži na severu Suhe krajine približno na pol poti med Trebnjem in Žužemberkom, je v listinah prvič omenjen leta 1136. Rodovitno Dobrniško polje in okolica pa sta bila zanesljivo poseljena že veliko prej, o čemer pričajo najdbe iz železne in rimske dobe. V središču kraja, ki ima danes približno sto prebivalcev (leta 1900 jih je bilo 159), stoji župnijska cerkev sv. Jurija. V njej je bil krščen tudi pokojni ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar. Dobrnič je bil sedež pražupnije. Prvotna cerkev je leta 1718 pogorela, sedanjo so zgradili ob koncu 18. stoletja.

»Zemlja je izredno rodovitna, a rabi izdatno gnojenje. Prebivalstvo se bavi s poljedelstvom in živinorejo, deloma s trgovino in obrtjo. Za prodaj ostaja mnogo pšenice, krompirja in svinj. Primerno za letovišče, lepi izleti v okolico,« je Dobrnič pred drugo svetovno vojno opisoval Krajevni leksikon dravske banovine.

Tudi danes je veliko možnosti za izlete. Skoz Dobrnič gre Baragova pohodna pot, turistična tabla pred župnijsko cerkvijo nas vabi na označene poti po zakraseli Dobrniški dolini, mi pa se bomo pridružili Evropski pešpoti E7. Njene rdeče-rumene markacije gredo dober kilometer po cesti proti Žužemberku, pri križu na vrhu klanca pa zavijejo desno na široko gozdno pot. Ta se počasi vzpne na prisojno stran Lisca, ki je pokrita z vinogradi, zidanicami in stanovanjskimi hišami.

»Skoraj vsi vinogradi so bili uničeni, ko je v naših krajih razsajala trtna uš,« smo brali že v Dobrniču. »Naši izseljenci iz Amerike so nato prinesli trto, ki so jo imenovali beli amerikan in rdeči amerikan, posadili so tudi samorodnico šmarnico. S prenavljanjem vinogradov in sajenjem žlahtnih vrst trte so pričeli po letu 1980. Danes pridelujejo vse bolj kakovostna vina, tudi dober dolenjski cviček.« A Lisec ima tudi senčno severovzhodno stran, ki gleda proti Dobrniški dolini in je poraščena z gozdom.

Ko prispemo do ceste, zavije pot E7 navzdol, mi pa navkreber. Na bližnjem razpotju se v desno odcepi pot k cerkvi sv. Križa. Po njej se bomo vračali, zdaj pa nadaljujemo rahlo levo med vinogradi in zidanicami. S pogledom objamemo Gorjance, rob Kočevskega roga in mogočno cerkev v Žužemberku. Na na­slednjem razpotju nas kažipot z napisom Pot na Piramido – 565 m preusmeri na široko pot, po kateri prispemo do samotne hiše. Tam zavijemo levo na gozdno stezo in se vzpnemo na vrh Lisca (Piramido), kjer sta tabla z zemljevidom in kovinski križ. V kovani skrinjici sta žig in vpisna knjiga. Na prvi pogled kaže, da se je vanjo do začetka decembra vpisalo kar 3690 pohodnikov, ko polistamo po njej, pa ugotovimo, da je zaradi preskakovanja vpisov prava številka vsaj pol nižja. Nič zato – obisk je še vedno lep.

Z vrha se vrnemo proti samotni hiši. Tik preden stopimo iz gozda, pa zavijemo levo navzdol in takoj zatem desno ter se spustimo do makadamske ceste. Če gremo po njej v levo, pridemo do vznožja travnate vzpetine, na kateri stoji podružnična cerkev sv. Križa. Če zavijemo desno, pa znova prispemo na sončno stran Lisca, od koder se po že znani poti vrnemo v Dobrnič.


OSNOVNI PODATKI

Lisec (565 m)

Izhodišče: Dobrnič.

Dostop: Dolenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Trebnje–zahod, od koder nadaljujemo vožnjo proti Žužemberku.

Višinska razlika: 320 m.

Dolžina vzpona: 1.15 ure.

Kratek opis poti: Od župnijske cerkve v Dobrniču krenemo po cesti proti Žužemberku. Evropska pešpot E7 po dobrem kilometru zavije z nje skozi gozd na vinogradniško stran Lisca. Tam nadaljuje­mo navkreber do razpotja, na katerem nas kažipot z napisom Pot na Piramido – 565 m usmeri desno na široko pot. Ta nas pripelje do samotne hiše, od koder gremo po stezi na vrh. Pot je le delno označena, vendar orientacija ni težka.

Zemljevid: Dolenjska – Gorjanci, Kočevski rog, 1 : 50.000.

Pohod: Društvo vinogradnikov Lisec vabi v soboto, 9. januarja, na pohod od Male vasi do Lisca. Lanski vtisi so objavljeni na njihovi spletni strani vinogradniki-lisec.si.


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh