Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Ljubezen do bližnjega je največja dobrina kristjanov'

Objava: 14. 11. 2011 / 10:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Ljubezen do bližnjega je največja dobrina kristjanov'

V nagovoru pred včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja je sveti oče vse vernike pozval k molitvi za Afriko, spomnil pa je tudi na današnji svetovni dan diabetesa.

Ljubezen do bližnjega je po besedah papeža Benedikta XVI. največja dobrina vsakega kristjana. Brez te ljubezni bi bila vsa ostala dejanja vernikov nična, je sveti oče dejal v svojem nagovoru pred včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja na Trgu sv. Petra v Rimu. Bog je vsakemu človeku dal talente, ki jih mora ta uporabiti v okviru svojih zmožnosti. Benedikt XVI. se je na vernike obrnil tudi s prošnjo, naj pred njegovim potovanjem v Afriko molijo za vse tamkajšnje prebivalce.

Nespametno bi bilo misliti, da talente prejmemo brez poslanstva, ali pa da imamo do njih kakršno koli pravico, je dejal papež v luči včerajšnjega evangelija in razložil pomen prilike o talentih.

Kot poroča Radio Vatikan, v znani priliki, ki jo je zapisal evangelist Matej (prim. 25,1430), Jezus pripoveduje o treh služabnikih, ki jim je gospodar, preden je odpotoval, zaupal svoje imetje. Dva sta prav ravnala, saj sta prejeto podvojila. Nasprotno pa je tretji skril prejeti kovanec v luknjo. Ko se je gospodar vrnil domov, je zahteval od služabnikov obračun za to, kar jim je zaupal. Medtem, ko je bil s prvima dvema zadovoljen, pa je bil nad tretjim razočaran. Ta služabnik, ki je skril talent, ne da bi od njega dobil obresti, se je namreč zelo uštel. Obnašal se je namreč, kot da se njegov gospodar ne bo več vrnil, kot da ne bo prišel dan, ko bo zahteval od njega obračun za to, kar je počel. S to priliko želi Jezus poučiti svoje učence, naj dobro uporabijo svoje darove. Bog namreč vsakega človeka pokliče v življenje ter mu da darove, hkrati pa mu zaupa njemu lastno poslanstvo.

Če se odpovemo rabi teh darov, s tem nasprotujemo smislu človekovega obstoja. Ko sv. Gregor Veliki razlaga to priliko, opozarja, da nihče od nas ni prikrajšan za dar Gospodove brezpogojne ljubezni.

Po molitvi in blagoslovu je sveti oče spomnil na svetovni dan diabetesa, te kronične bolezni, ki prizadene številne osebe, tudi mlade, obhajamo pa ga na današnji dan. Benedikt XVI. je pozval k molitvi za vse diabetične bolnike, njihove zdravnike in negovalce. Poleg svetovnega dneva aidsa je svetovni dan diabetesa drugi uradni dan, ki so ga Združeni narodi leta 2006 posvetili kaki bolezni. Geslo pobude za osveščanje o sladkorni bolezni je 'Ukrepajte zdaj!'.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh