Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako najti pravo ljubezen: Nasveti Sare in Draga Jerebica [VIDEO]

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 19. 04. 2023 / 20:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.04.2023 / 20:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako najti pravo ljubezen: Nasveti Sare in Draga Jerebica [VIDEO]
Drago in Sara Jerebic sta gosta nove oddaje Reflektor. FOTO: Siniša Kanižaj

Kako najti pravo ljubezen: Nasveti Sare in Draga Jerebica [VIDEO]

V oddaji Reflektor tokrat o ljubezni. Kako najti (in obdržati) pravo ljubezen že stoletja skrbi mlade. Najti nekoga, s katerim boste preživeli celo svoje življenje, si ustvarili dom in družino, velikokrat predstavlja ne malo dvomov, izzivov in ovir.

Mladi se velikokrat sprašujejo, ali obstaja resnična ljubezen, ali obstajajo pravila za iskanje prave ljubezni in kako ter kje najti pravega partnerja. 

Zato smo v oddajo Reflektor povabili strokovnjaka za zakonsko in družinsko terapijo, Saro in Draga Jerebica, ki terapevtsko delo izvajata na Družinskem inštitutu Bližina v Celju in Ljubljani. Drago se posveča predvsem delu s pari, Sara pa tudi terapiji z otroki. Oba predavata tudi na Teološki fakulteti.

Zakonca Drago in Sara Jerebic. FOTO: Siniša Kanižaj 

Iskanje ljubezni skozi odprtost: Zgodba o Sari in Dragu

Drago nam je na začetku pojasnil, da je iskanje ljubezni najbolj normalno hrepenenje, saj smo vsi sesalci bitja, ki se najlažje reguliramo v odnosu. »Temeljno izhodišče za iskanje ljubezni je, ali sem jaz osebnostno ali socialno odprt. Na ta način si ustvarjam priložnosti, kjer se ljubezen lahko zgodi.« 

Oddajo lahko poslušate tudi kot podkast.

Sara in Drago sta se spoznala prek dejavnosti skupnosti Emanuel, ki je organiziralo veliko različnih projektov. Prvič sta se videla na smučanju na Starem vrhu, kasneje na misijonu v Kranju, veliko časa pa sta preživela tudi v planinah. Sara pravi, da to ni bila ljubezen na prvi pogled, ampak je iskrica preskočila v času spoznavanja.

FOTO: Siniša Kanižaj 

Pomen pristnega stika

Na vprašanje, kje naj najdemo bodočega fanta oziroma dekle, je Drago svetoval: »Morda ni najbolj primeren kraj za spoznavanje lastna soba in računalnik; to naj nam služi le kot dodatek k spoznavanju. Čim več pojdite ven iz sobe, družite se, obiskujte mladinska srečanja, koncerte... Naj bodo socialna omrežja le kot povabilo ali stik z nekom. Nadaljujete pa kjerkoli, le da ste povezani v živo.«  

»Skozi socialna omrežja ne vidimo, kako človek deluje v določeni situaciji, kako regulira svojo jezo, ali ima nadzor nad samim seboj, ali zna biti ranljiv, zato je živ in pristen stik še toliko pomembnejši,« je Draga dopolnila Sara.

Ali bi moral fant narediti prvi korak?

Drago meni, da se še vedno spodobi, da je fant tisti, ki se mora opogumiti in vprašati punco. Tudi pri njima je bilo tako. »Kar pa se tiče spoznavanja fant - punca, pa se mi ne zdi nič narobe, če v akcijo naprej stopi punca.«

Sara meni, da pri dajanju pobude za odnos ni pravila. »Lahko se zgodi, da sta si dva všeč in fant ne upa narediti prvega koraka, ker ga je strah zavrnitve. Včasih je fino, da mu kdaj tudi punca namigne, da ji je všeč. Tukaj je pomembno, da punca ne moleduje in ne prosi za ljubezen, ampak da se odpre.«

Kaj je pri spoznavanju pomembno fantu in kaj dekletom?

»Sleherni fant si bo v odnosu želel občutka, da ga dekle spoštuje in ceni. Pri spoznavanju punce mu bo pomembna njena energija, ki jo bo oddajala. Poleg tega pa ne smemo zanemariti zunanji izgled, vendar ta naj ne bo na samem vrhu pomembnosti,« svetuje Drago vsem fantom.

Sara Jerebic. FOTO: Siniša Kanižaj

»Dekletom pa je pomembno to, koliko prostora je v njegovem svetu zanjo. Ali so morda bolj pomembni prijatelji, nogomet ali pa si bo znal vzeti tudi čas zanjo. Koliko se je fant pripravljen pogovarjati, biti ranljiv in deliti sebe,« svetuje Sara.  

Če je telesnost na začetku prehitra, zakrije vse ostale vidike odnosa

Drago in Sara svetujeta, da je v odnosu v prvi vrsti pomembno spoštovanje, če tega ni, potem seveda ni najbolje, da bi se telesno predala drug drugemu. Tukaj je pomemben tudi čas, da se fant in punca med seboj spoznata, denimo kako se odzoveta v določenih situacijah, kako sta pripravljena prevzeti tudi odgovornost, glede na nastale posledice in da ste odločena, da sta pripravljena ostati drug z drugim.

Želim se poročiti...

Drago se je pošalil in povedal primer, da punce velikokrat začnejo pogovor o poroki na primeru prijateljice, sosede: »Miha je Manco zaprosil, pa Tomaž je Silvo zaprosil. Pa dobro, si razumel, kaj sem želela povedati!« in podobno.  

»Veliko mladih parov pride na terapijo zaradi tega, ker bi se ona želela poročiti, on pa si poroke ne želi. Potrebno je ugotoviti, zakaj si on poroke ne želi. Na odločitev o poroki namreč vpliva veliko dejavnikov.«

Od partnerskih odnosov do osebnega razvoja

»V življenju ne moramo imeti vsega pod kontrolo. Med nami vedno ostaja faktor negotovosti, na primer ne vemo ali bomo do svojih poznih let ostali zdravi. Potrebno se je sprijazniti z dejstvom negotovosti in nenehnih sprememb ter zaupati v Božjo voljo,« svetuje Drago. 

»Če tukaj govorimo o nekom, ki hrepeni po odnosu, je pomembno, da se najprej vpraša: »Ali želim biti v partnerskem odnosu zato, da bi dobil občutek lastne vrednosti?« To se pogostokrat zgodi, ko se zaljubimo in pridemo v partnerski odnos. Tukaj je zelo pomembno, da fant in dekle delata na sebi, da se bosta v sebi počutila vrednega in dragocenega,« na srce polaga Sara.

Ključ do prave ljubezni je odprtost

Specialista zakonske in družinske terapije Sara in Drago Jerebic torej menita, da je ključ do iskanja prave ljubezni v osebni in družbeni odprtosti. Mladim svetujeta, naj iščejo priložnosti za srečanja, namesto da se pri iskanju partnerjev zanašajo na socialna omrežja. 

Menita tudi, da ni nujno, da moški naredi prvi korak in da lahko tudi dekleta izrazijo svoja čustva. Par svetuje fantom, naj izkazujejo spoštovanje in poskrbijo, da se dekleta počutijo cenjene, dekleta pa naj bodo pozorne na to, koliko prostora ima fant v svojem življenju zanjo. Svarita tudi pred hitenjem v fizično intimnost, ki lahko prikrije druge vidike odnosa.

Prejšnje epizode oddaje Reflektor najdete na YouTube kanalu Družina media.



Nalaganje
Nazaj na vrh