Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ljubljana bo gostila mednarodno taizéjsko srečanje mladih

Objava: 11. 04. 2012 / 09:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ljubljana bo gostila mednarodno taizéjsko srečanje mladih

Med prvomajskimi prazniki se bodo mladi iz Slovenije in srednje-evropskih držav zbrali na Romanju zaupanja v naši prestolnici.

V času letošnjih prvomajskih praznikov, od sobote, 28. aprila, do torka, 1. maja, bo Ljubljana gostila mednarodno taizéjsko srečanje mladih. Srečanje je namenjeno mladim iz Slovenije in srednje-evropskih držav, starim med petnajst in petintrideset let. Srečanje je postaja na Romanju zaupanja, ki ga je pred več kot tridesetimi leti začel pokojni brat Roger iz Taizéja, pripravljajo pa ga ljubljanske župnije v sodelovanju s Skupnostjo bratov iz Taizéja in Društvom SKAM – Skupnostjo katoliške mladine.

Jana Pinterič iz ekipe za pripravo srečanja je za Radio Vatikan predstavila njegov namen in potek. Kot je povedala, se sedanji prior skupnosti, brat Alois, srčno veseli srečanja v Ljubljani. Na enem od srečanj je mlade nagovoril z besedami, da se mnogi ljudje po vsem svetu udeležujejo romanja zaupanja v njihovem vsakodnevnem življenju. Da bi vedno znova odkrili upanje, ki ga daje Evangelij, je včasih potrebno iti proti novim obzorjem, daleč stran ali blizu, meni brat Alois. Naš svet, kjer toliko trpljenja povzroča opustošenje, potrebuje ženske in moške, ki s svojim življenjem izžarevajo božji mir, zato prior taizejske skupnosti mlade spodbuja, naj se pogumno odločijo iti naprej po poti ljubezni in zaupanja.

Kot pojasnjuje Pinteričeva, je srečanje v Ljubljani podobno evropskim srečanjem mladih, ki ob koncu leta potekajo v različnih evropskih mestih. Mlade bodo gostile ljubljanske družine. Dopoldneve bodo mladi preživljali v župnijah pri skupni molitvi in pogovoru v majhnih skupinah, popoldne pa se bo program odvijal v središču mesta. Poleg skupnih molitev sta prav gostoljubje domačinov in pogovor v mednarodnih pogovornih skupinah tista, ki ostaneta v trajnem spominu in pomagata preseči ovire, ki nas ločujejo, da bi lahko začeli romanje zaupanja v naših življenjih.

Na srečanju lahko preko osebnih srečanj mladi spoznavajo druge narode in izročila, skupaj z njimi izkušajo zaupanje in preprostost, iščejo smisel življenja, odkrivajo, kako živeti vero sredi izzivov današnjega časa, ter v skupni molitvi in tišini odkrivajo lepoto notranjega življenja in občestva z Bogom. Štirje dnevi v družbi sovrstnikov iz Slovenije in Evrope bodo za vse udeležence prav gotovo nepozabna izkušnja.

Mladi bodo prvomajske počitnice lahko preživeli z vrstniki iz Avstrije, Belorusije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Češke, Francije, Nemčije, Madžarske, Italije, Litve, Nizozemske, Poljske, Portugalske, Romunije, Rusije, Srbije, Slovaške, Švice, Ukrajine, Velike Britanije in seveda različnih koncev Slovenije.

Pinteričeva je za Radio Vatikan predstavila tudi program srečanja, ki se bo pričelo v soboto, 28. aprila zvečer s skupno molitvijo v cerkvi sv. Jožefa na Poljanah, kjer bodo potekale tudi ostale skupne molitve. V nedeljo, ponedeljek in torek dopoldne bo program potekal v župnijah, kjer bo jutranji molitvi sledil pogovor v majhnih mednarodnih skupinah. Popoldne bodo v središču mesta potekale delavnice o različnih družbenih temah, duhovnem življenju in umetnosti. V torek popoldne se bo srečanje zaključilo s skupno molitvijo v ljubljanski stolnici. Podrobnejši program srečanja je objavljen na spletni strani http://www.drustvo-skam.si/taize/, že sedaj pa velja, da so mladi, ki se ne morejo udeležiti celotnega programa srečanja, iskreno dobrodošli, da se udeležijo vsaj katere od skupnih molitev.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh