Zapri
Iskanje

Ljudje, ki iščejo mir

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 28. 12. 2017 / 12:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.02.2018 / 08:09
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Ljudje, ki iščejo mir

Ljudje, ki iščejo mir
V galeriji Družina je bila predstavitev poslanice za svetovni dan miru Migranti in begunci: ljudje, ki iščejo mir.

V galeriji Družina je bila v četrtek, 28. decembra, predstavitev poslanice za svetovni dan miru januarja 2018. Papež Frančišek jo je naslovil Migranti in begunci: ljudje, ki iščejo mir. O njih sta spregovorila ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore in Rafko Valenčič, urednik zbirke Cerkveni dokumenti.

Oba sta dejala, da begunci in migranti s seboj veliko prinašajo: pogum, energijo, spoznanja in svojo kulturo.

Nadškof Zore je poudaril, da papež govori iz svojih lastnih izkušenj, saj je migrante in begunce osebno srečal. Prav to manjka vsem nam. Beremo in poslušamo poročila, a nismo jim pogledali v oči, nismo slišali zvena glasu njihove stiske.

Omenil je štiri pomembne točke ob obravnavi beguncev in migrantov, ki jih v poslanici navaja papež: sprejemanje in s tem tudi možnost za zakonito vstopanje v državo, varovanje njihovih pravic, podpiranje in pomoč pri razvoju, npr. pri izobraževanju, in vključevanje tako, da prišleke pritegnemo k skupnemu bogatenju.

Oseben pristop je pomemben pri spoznanju in reševanju težav migrantov in beguncev, je znova poudaril nadškof.V vseh poslanicah miru se je papež Frančišek na obrobje, je ob pregledu dejal Rafko Valenčič. V ospredju so bile teme bratstva, suženjstva, brezbrižnosti in nenasilje. »Papež Frančišek je z evangeljskimi besedami spodbujal k solidarnosti in enotnosti v ravnanju. Bil je in je še vedno glasnik humanizma, ki v človeku, zlasti v najbolj ogroženem, odkriva sledi božje podobe, neodtujljivega dostojanstva, pričevanja ljubezni.« Poleg poslanice so navedene naloge in priporočila, ki zadevajo pastoralno delovanje Cerkve ter globalnih dogovorov svetne družbe.«

Zemlja je dom, ki je dan vsem. Premalokrat pa razmišljamo tudi o razlogih, zakaj ljudje bežijo iz svojih držav. Med razlogi so tudi podnebne spremembe, prav tako pa tudi v t. i. varnih državah nekaterih grozi smrt. Nadškof je omenil kristjana, ki je moral zbežati zaradi svoje vere. Dejal je, da bi morala biti povezava med državami, iz katerih prihajajo begunci, in državami, ki si jih izberejo za svoje zatočišče.

V Sloveniji se za pomoč beguncem in migrantom najbolj zavzemajo združenje jezuitov in Slovenska karitas.

Foto: Tatjana Splichal

Video predstavitve:
Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh