Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Ljudje na Bližnjem Vzhodu imajo pravico do miru«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 29. 05. 2014 / 09:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Ljudje na Bližnjem Vzhodu imajo pravico do miru«

»Ljudje na Bližnjem Vzhodu imajo pravico do miru«

Papež med včerajšnjo splošno avdienco o svojem obisku Svete dežele.

Papež Frančišek je znova izrazil zahtevo po prenehanju spopadov na Bližnjem Vzhodu. »Ljudje v teh deželah, ki so že dolgo časa primorani živeti z vojno, imajo pravico, da končno spoznajo, kaj pomeni mir«, je sveti oče dejal v nagovoru med včerajšnjo splošno avdienco na Trgu sv. Petra v Vatikanu, v katerem je spregovoril o svojem obisku v Sveti deželi minuli konec tedna.



Mednarodna skupnost je poklicana, da pomaga pri razreševanju napetosti na tem območju. To še posebej velja za izraelsko-palestinski spor in sirsko državljansko vojno. Katoličane je papež pozval, naj nenehno molijo za mir v rojstnih krajih krščanstva. Ljudje bi morali neprestano biti »orodje miru«, ne glede na to, kateri kulturi ali kateri veroizpovedi pripadajo.

Frančišek je izraelskega predsednika Šimona Peresa in palestinskega predsednika Mahmouda Abbasa imenoval »moža miru«. Oba je med svojim potovanjem povabil k molitvi za mir v Vatikan, po dosedanjih podatkih pa naj bi do srečanja prišlo 6. junija.

Papež je še dejal, da so kristjani na Bližnjem Vzhodu že izjemno veliko pretrpeli. »Ti naši bratje so pogumne priče upanja in ljubezni«, je pojasnil. S svojo živo vero ter s svojimi prizadevanji za sociali in izobraževanje nenehno delajo za spravo.

Sveti oče je spregovoril tudi o svojem srečanju s patriarhom Bartolomejem I. v Jeruzalemu in »razdeljene« kristjane prosil za odpuščanje za vse rane, povzročene zaradi cerkvenega razkola. »Prosim za odpuščanje za vsa naša dejanja, ki so delitev spodbujala«, je dejal med včerajšnjo splošno avdienco. »Še vedno obstaja razkol med Kristusovimi učenci in to povzroča velike srčne bolečine.«

Frančišek je izrazil željo, da bi se rane preteklosti zacelile in da bi si verniki prizadevali za polno edinost Cerkva na vzhodu in zahodu.

Papež je srečanje z Bartolomejem I. označil kot vrhunec svojega tridnevnega potovanja v Sveto deželo. Ob skupni molitvi v baziliki Božjega groba »z ljubljenim bratom v Kristusu« se je v polnosti zavedel grenkobe in bolečine cerkvenega razkola. V pogovoru s patriarhom Bartolomejem pa mu je postalo jasno, da bi obe Cerkvi že zdaj lahko tesno sodelovali v prizadevanjih za mir, pravičnost in ohranjanje stvarstva.


Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T. S.) / splet

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh