Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Ljudje so mislili, da je sodni dan«

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 02. 08. 2023 / 06:16
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.08.2023 / 12:43
»Ljudje so mislili, da je sodni dan«
Močne poletne nevihte rade prinesejo točo. FOTO: Pixabay

»Ljudje so mislili, da je sodni dan«

Kadar se v vročih poletnih dneh čez nebo navlečejo črni oblaki, ki naznanjajo dotok hladnega zraka v višinah, lahko poleg dežja pričakujemo tudi točo. Ta nastane, ko zrnca ledu z močnimi tokovi večkrat potujejo navzgor in navzdol skozi oblak, pri čemer se na njih nabirajo nove in nove obloge ledu. Letos nam neurja z močnim vetrom in točo niso prizanašala, pogosto pa so spravljala v obup tudi naše prednike.

»Na dan sv. Lovrenca je naše lepe slovenske Gorice huda huda burja obiskala, kakšne naše ljudje še ne pomnijo. Vlivalo je, da se Bogu smili. Med bliskanjem i treskanjem se je kot orehi debela toča vsipala, ktera je u jareninskej, šentjakobskej fari ino še menda drugod, setve, vinograde vničila. Silni vihar je opeko ze strehe pometaval. Ljudje so mislili, da je sodni dan,« je 20. avgusta 1850 pisal Ljubljanski časnik.

Buške in preluknjan klobuk

Junija 1887 je toča, debelejša kot najdebelejši orehi, ponekod pa celo taka kot kokošja jajca, padala v Trebnjem in okolici. Na strehah je potolkla več tisoč opek. »Ljudje in živina, ktere je zasačila na polji ali v gozdu, bili so silno obtolčeni,« je v ponedeljek, 20. junija 1887, pisal časopis Slovenec. Dve ženski sta obležali nezavestni. »Nekemu grajščaku, ki je imel komaj 300 korakov do doma, ušel je konj, njega pa je potolkla toča do krvavega, in še drugi dan je kazal otekline na svojem životu. Neke...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh