Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ljudmila Novak na obisku pri Slovencih v ZDA

Za vas piše:
D. O. / STA
Objava: 23. 11. 2012 / 13:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ljudmila Novak na obisku pri Slovencih v ZDA

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak danes začenja obisk slovenske skupnosti v ZDA.

Ministrica, ki bo na obisku do 3. decembra, bo obiskala ameriške Slovence, ki živijo v Ohiu, Michiganu, New Yorku, Milwaukeeju in Pensilvaniji, srečala pa se bo tudi s predstavniki slovenske skupnosti v Minnesoti.

Obisk je namenjen seznanitvi z življenjem in delom ter težavami največje slovenske narodne skupnosti izven matične domovine, kakor tudi spodbuditi delovanje tamkajšnjih ustanov, sodelovanje tamkajšnjih strokovnjakov in podjetnikov slovenskega rodu z matično domovino.
Ministrica se bo najprej na poti v Cleveland na letališču v Minneapolisu srečala s predstavniki slovenske skupnosti v Minnesoti na čelu z novim častnim konzulom Mirom Medvedom. V soboto bo v Clevelandu obiskala dvorano slavnih in muzej polke ter podelila priznanje za 25 let delovanja. Udeležila se bo tudi podelitve polka nagrad na festivalu Polka Fest, ki ga praznujejo ob zahvalnem dnevu.

Posebne nagrade in s tem umestitve v dvorano slavnih bodo tokrat deležni legendarni "polka duhovnik" Frank Perkovich iz Chisolma v Minnesoti ter vodji polka orkestrov Steve Meisner iz Wisconsina in Eddie Vallus iz Ohia. Meisner je s svojim orkestrom od leta 1976 izdal 19 albumov, Vallus pa od leta 1965 sedem.

Perkovich je imel prvo polka mašo, ki je kombinacija slovenskih polka melodij s pesmimi cerkvene liturgije, leta 1973. Do danes je bilo prodanih več kot 100.000 posnetkov maše, ki je postala nepogrešljiv del slovenski festivalov v ZDA. Perkovich bo imel takšno mašo tudi v soboto ob zaključku slovesnosti v clevelandskem hotelu Marriott.

Clevelandski slog polka glasbe ima korenine v slovenski narodni glasbi z vplivi ameriških zvrsti country, western in jazz. Posebej priljubljena je bila po drugi svetovni vojni, ko je legendarni kralj ameriške polke Frankie Yankovich prodajal na milijone plošč. Danes v ZDA deluje še več kot 200 polka orkestrov.

Ministrica bo v nedeljo med drugim obiskala župnijo sv. Vida, uredništvo časopisa Slovenian American Times, Slovensko pristavo, društvo upokojencev in profesorja Edija Gobca.
V ponedeljek bo v Akronu potekala otvoritev urada za inovacije v sodelovanju centra za odličnost PoliMaT in slovensko ameriškega poslovnega združenja (SABA), ki bo imelo tam tudi svoj sedež. Poleg ministrice se bo slovesnosti udeležila tudi guvernerka zvezne države Ohio Mary Taylor. Pripravljen je podpis memoranduma o razumevanju med inštitutom za inovacije Austen Bio ter PoliMaTom.

Obisk Ohia bo ministrica nadaljevala s predavanjem na centru za slovenske študije državne univerze Clevelanda, obiskom slovenskega muzeja in letovišča SNPJ in koncerta Vlada Kreslina, ki se te dni prav tako mudi v ZDA.

V Lemontu pri Chicagu, kjer imajo slovenski frančiškani svoj samostan, slovenska skupnost pa narodni dom bo ministrica v sredo. V bližnjem Jolietu bo obiskala muzej Slovenske oziroma Ameriške ženske zveze, naslednji dan v Chicagu tri slovenska podjetja, od tam pa potuje v Milwaukee na srečanja s tamkajšnjimi Slovenci.

Iz Milwaukeeja se ministrica vrača v Cleveland na sobotni obisk Slovenskega narodnega doma in Slovenskega muzeja in arhiva, v nedeljo pa si bo ogledala slovenski šoli v cerkvi Marijenega vnebovzetja in sv. Vida.

Obisk ZDA bo ministrica sklenila v ponedeljek v New Yorku, kjer se bo v cerkvi sv. Cirila srečala s slovensko skupnostjo in patrom Martinom Krizologom ter poslovneži in predstavniki Slovenske ameriške zveze.


Foto: arhiv Družine / T. S.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh