Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

lldefonz

Objava: 14. 10. 2005 / 09:04
Oznake: Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
lldefonz

lldefonz

Alfonz, Fonzi, Fonzek, Alfi; Alfonza

Zavetnik: mesta Toleda

Atributi: mitra, palica, pero in knjiga.

Starši so nadarjenega in vsestransko razvitega mladeniča Ildefonza namenili za državno službo, sam pa se je raje odločil za redovništvo. Pod duhovnim vodstvom strica Evgenija, škofa v Toledu, je vstopil v samostan sv. Kozma in Damjana blizu Toleda, kjer so ga redovniki kmalu izbrali za opata, po stričevi smrti pa so ga izvolili za njegovega naslednika. Kot škof si je veliko in goreče prizadeval za resno krščansko življenje, tudi s svojimi spisi in govori. Vse življenje je bil goreč Marijin častilec.




Ime: Ildefonso je španska oblika vizigotskega imena Hildefons, sestavljenega iz besed hild »boj, bitka« in funs »pripravljen«, torej »pripravljen na boj«.

Rodil se je okoli leta 607 v Toledu v Španiji,

umrl pa 23. januarja 667, prav tako v Toledu v Španiji.

Škofija: Škofijo v Toledu naj bi v prvem stoletju ustanovil sv. Jakob st., po Milanskem ediktu leta 313 pa je bila povzdignjena v nadškofijo. Ildefonz je bil njen 32. škof in je škofijo vodil od l. 657 do 667.

Prednik: Evgenij III. ml. (646–657)

Naslednik: Quiricus (667–680)

Dela: Poleg pisem in govorov ter nekaterih spisov, ki veljajo za izgubljene, poznamo njegova dela: O slavnih možeh, Knjiga o devištvu svete Marije zoper tri nevernike, O poznavanju krsta, O napredovanju po duhovni puščavi. Na njegovo pobudo naj bi bil na 18. decembra uveden praznik Marijinega veselega pričakovanja, za katerega je napisal besedilo za mašni obred.

Kreposti: Ildefonz v ničemer ni poznal polovičarstva, povprečnosti ali mlačnosti. Bil je potrpežljiv in ponižen, ves goreč v ljubezni do Boga in Marije.

Čudež: Na predvečer Marijinega praznika, ki ga je uvedel, 17. decembra, je Ildefonz v procesiji vstopil v stolnico, da opravi slovesne jutranjice. Stolnico je napolnila nebeška svetloba, na škofovem sedežu pa so zagledali Marijo z angeli in svetnicami. Pomignila je škofu, naj se ji približa, ga pohvalila za zvesto službo in mu na ramena nadela nov plašč, ki naj ga nosi na njen praznik.

Zavetnik: Je zavetnik mesta Toleda.

Upodobitve: Na upodobitvah ga vidimo kot škofa z mitro, palico, peresom in knjigo.

Grob: Pokopali so ga v cerkvi sv. Leokadije v Toledu, v času arabske invazije (711) pa so ga prenesli v mesto Zamora.

Goduje: 23. januarja.

Misel: »In zdaj prihajam k tebi, edina Devica in božja Mati. Predte padam, ti edino svetišče učlovečenega mojega Boga. Pred teboj se ponižujem, ti edina Mati mojega Gospoda.«

Nazaj na vrh