Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lojzetu Peterletu odličje sv. Cirila in Metoda

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 21. 06. 2022 / 09:46
Oznake: Cerkev, Politika
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 21.06.2022 / 10:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Lojzetu Peterletu odličje sv. Cirila in Metoda
Lojze Peterle, prvi predsednik slovenske vlade. FOTO: Tatjana Splichal

Lojzetu Peterletu odličje sv. Cirila in Metoda

Ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem bodo slovenski škofje podelili odličje sv. Cirila in Metoda politiku, pisatelju in publicistu Lojzetu Peterletu za zvesto služenje Cerkvi med Slovenci.

Odličje bo Lojzetu Peterletu izročil novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje, jutri, 22. junija.

Spodbujanje spoštljivega in odprtega dialoga

Lojze Peterle je s svojim družbenim angažiranjem pokazal pomen in edinstveno vlogo krščanstva v slovenski družbi ter v evropskem prostoru, svojo versko pripadnost pa je uporabil kot sredstvo za spoštljiv in odprt dialog.

»V času osamosvajanja Slovenije in ustanavljanja nove države je kot politik odločilno prispeval k uveljavitvi demokracije, človekovih pravic in evropskih vrednot v naši družbi,« so v utemeljitvi priznanja zapisali v Slovenski škofovski konferenci.

Prizadevanje za uveljavitev krščanskih vrednot

V svojem političnem delovanju si je dejavno prizadeval za uveljavitev krščanskih vrednot in človekovih pravic, kot so spoštovanje človekovega življenja od spočetja do naravne smrti, verska svoboda ter poravnava vojnih krivic, so še dodali v SŠK.

Kupi v trgovini

Ezan
Proza
34,99€
Nalaganje
Nazaj na vrh