Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potepuh: Lom je moj dom [FOTO]

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 10. 05. 2023 / 08:12
Oznake: Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2023 / 12:08
Potepuh: Lom je moj dom [FOTO]
Kanalski Lom. FOTO: Andrej Praznik

Potepuh: Lom je moj dom [FOTO]

Na severnem koncu Banjšic, kraške planote med Sočo in Čepovanskim dolom, ležita vasici Tolminski Lom (84 prebivalcev) in Kanalski Lom (82 prebivalcev). Po njuni okolici je speljana dvanajst kilometrov dolga krožna pohodniška pot Lom je moj dom, ki nam s pojasnjevalnimi tablami približa krajevne znamenitosti in hkrati odkrije številne naravne lepote. Vzpne se tudi na 1.071 metrov visoki Veliki vrh, ki je najvišja vzpetina na Banjšicah.

Pohodniška pot Lom je moj dom nas navduši, še preden naredimo prvi korak. Nizka vzpetina z asfaltnim parkiriščem pri turistični kmetiji Široko, kjer je njen začetek, je namreč imenitno razgledišče. Razgled sega od Kaninskega pogorja do Porezna, vmes pa se razteza veriga Bohinjsko-Tolminskih gora. Naravnost pred nami je Kobilja glava, nekoliko bolj levo vidimo delček Soče in Tolminske kotline. Podrobnosti v pokrajini si lahko ogledamo tudi s pritrjenim daljnogledom.

Razgledišče nad turistično kmetijo Široko. FOTO: Andrej Praznik

V leseni omarici pod kmetijo nas čakajo zloženke z zemljevidom, rumen kažipot pa vabi k pet minut oddaljeni Marijini kapelici. Postavili so jo v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Domačini so jo hitro vzljubil...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh